Taxeren van een woning: waar let een Makelaar Taxateur op?

Taxeren van een woning: waar let een Makelaar Taxateur op?

Het taxeren / waarderen van een woning: hoe werkt het en waar let een makelaar / taxateur op?

Ben je van plan een eigen woning te kopen? Of juist je huis te verkopen? Dan heb je vast wel eens van de term “taxatie” gehoord. Als je een taxatie van een huis laat maken, wordt de waarde van dat huis bepaald door een deskundige. Deze deskundige heet ook wel de makelaar of de taxateur

Bij vastgoedtaxaties wordt gekeken naar allerlei specifieke factoren die de marktwaarde van een woning bepalen. Maar er staat meer in een taxatierapport dan alleen wat een huis waard is. De taxatie is een cruciaal onderdeel bij de financiering van je nieuwe huis of het herfinancieren van je huidige woning.

Misschien klinkt dit allemaal nog wat theoretisch, maar waar let een taxateur op? Waarom is een waardebepaling of taxatierapport zo belangrijk? 

In dit artikel ontdek je de belangrijkste aspecten van een taxatierapport. Na het lezen van dit blogbericht begrijp je het doel, de waarde en de geheimen van een taxatie. 

Dit artikel in 30 seconden:

 • De waardebepaling / taxatie van een woning is belangrijk voor kopers en verkopers om de marktwaarde van een huis te bepalen.
 • Het is belangrijk een erkende makelaar / taxateur in te schakelen. Het is van belang dat de waarde van je huis realistisch en marktconform wordt bepaald. 
 • Een taxateur let op de belangrijkste factoren van een taxatie. Deze factoren zijn o.a.:
  • Gegevens van het huis. Hoe groot is het? Heb je een balkon of een tuin?
  • Locatie en omgeving, is de wijk erg gewild? Wat is het uitzicht? 
  • Vergelijkbare verkopen. Denk aan verkopen bij jou in de straat.
  • Marktanalyse. Dat gaat verder dan wat er in jouw buurt is verkocht.
  • Toekomstige ontwikkelingen. Binnenkort een metro in de buurt?
  • Prijsontwikkeling. Dat is een lastige. Wat verwachten we van de markt?
  • Bouwkundige conditie. Goed of juist slecht onderhouden? 
 • Doel van de taxatie. Heb je de waarde nodig voor verkoop? Of wil je de hypotheek verhogen?
 • De kosten van een taxatierapport liggen gemiddeld tussen de €500 en €1.000. De prijs hangt af van verschillende factoren. Denk aan de grootte van het huis. Ook is een taxatie duurder als je bijvoorbeeld een geplande verbouwing mee wilt laten nemen in de taxatie. Als je overweegt je huis te verkopen heb je geen taxatierapport nodig. De makelaar kan een waardebepaling maken. Dat heb je nodig om samen met de makelaar een goede vraagprijs af te stemmen. Een waardebepaling is bij Lokkerbol Makelaardij gratis.

Wat is een taxatie?

Een taxatierapport is een uitgebreid rapport welk je nodig hebt bij de aanvraag van een hypothecaire financiering. Ook zijn er andere situaties waarbij je een taxatierapport nodig kunt hebben. Voorbeelden zijn een scheiding/boedelscheiding, uitkopen van ex partner of bijvoorbeeld overlijden i.v.m. de te betalen erfbelasting.    

Op basis van de in een taxatierapport genoemde waarde lenen banken geld uit. Omdat ze wel willen weten of die waarde correct en onafhankelijk is getaxeerd stellen banken eisen aan de taxatierapporten. Zo moet de taxateur bijvoorbeeld lid zijn van een brancheorganisatie. Lokkerbol Makelaardij is lid van de NVM, dat is de meest bekende en grootste brancheorganisatie in de woningmarkt.

Ook moet de taxateur aangesloten zijn bij een taxatie instituut. Het NWWI ( Nederlands Woning Waarde instituut) is de meest bekende. Voldoet je rapport niet aan de eisen die de bank stelt? Dan zal de bank je geen hypotheekaanbod doen! Zonde van de gemaakte kosten! Let dus voor je een opdracht geeft goed op of de makelaar / taxateur wel aan de eisen van de bank voldoet.

Wat gebeurt er tijdens een taxatie?

Een taxatie, maar ook een waardebepaling bestaat uit een aantal onderdelen:
1. De opname van de woning. De makelaar neemt de maten van het huis. Kijkt naar mogelijke gebreken en inventariseert alle voor en nadelen van het huis. Ook worden er foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn alleen ten behoeve van de waardebepaling.
2. De makelaar gaat op kantoor aan de slag! Er wordt naar alle aspecten gekeken en de makelaar rekent alles door, vergelijkt met referentieobjecten en kijkt naar mogelijke ontwikkelingen die invloed hebben op de waarde.

Voor een waardebepaling bij verkoop is het niet nodig een geheel taxatierapport op te laten stellen. Om die reden is dat bij Lokkerbol makelaardij  gratis. Heb je een officieel taxatierapport nodig? Dan heb je een volledig , door het NWWI gevalideerd taxatierapport nodig. De kosten van een dergelijk rapport variëren tussen de €500 en €1.000. Voor een hypotheek is een dergelijk rapport vrijwel altijd nodig.   

‘Het label NWWI ,  Nederlands Woning Waarde Instituut is officieel erkend. Met dit label weten banken dat de taxatie gebeurd is door een erkende makelaar/ taxateur.’

Wat staat er in een taxatierapport?

Een taxateur let op de belangrijkste factoren van een taxatie. Onderstaand worden deze factoren in detail besproken.

De gegevens van de woning
Onder de gegevens van de woning valt bijvoorbeeld de beschrijving van de woning. Hoe groot is je huis? Heb je een tuin? Heb je een garage in te tuin, of een parkeerplek in de gemeenschappelijke parkeerkelder? 

Ook het energielabel is een belangrijke factor. Dat geeft immers een indicatie over het verwachte energieverbruik en daarmee ook over de verwachte energiekosten. Geld dat je uitgeeft aan energie kun je niet gebruiken om je hypotheek te betalen. Het energielabel geeft de energie-efficiëntie van een gebouw aan. De taxateur neemt dit label dus mee bij de waardebepaling van een woning.

De locatie en omgeving van een woning
Ook de ligging van een woning wordt in een taxatierapport opgenomen. De ligging houdt de locatie en de omgeving van een woning in. Dit is bijvoorbeeld:

 • Informatie over de buurt. Een rustige wijk met brede straten of juist nauwe straten met veel op de stoep geparkeerde auto’s? is het een wijk met veel groen? Zijn er parkjes? En hoe zit het met speelvoorzieningen voor kinderen? 
 • Lokale voorzieningen. Zijn er scholen? Winkels? Openbaar vervoer? En hoe zit het met sportfaciliteiten? 

Vergelijkbare verkopen in de buurt
In een taxatierapport wordt gekeken naar recent verkochte (en vergelijkbare) woningen in de buurt. Door te kijken naar de recente verkoopprijs van een vergelijkbare woning, schat een taxateur beter in wat een potentiële koper bereid is te betalen. Als een makelaar actief is in de wijk kennen zij niet alleen de meest recente verkopen, maar zijn ze ook beter in staat in te schatten wat huidige zoekers bereidt zijn te betalen. Dit is vooral van groot belang bij een verkoopadvies.

De marktanalyse op het taxatierapport
De marktanalyse is een overzicht van de huidige vastgoedmarkt en trends. Hier moet ook rekening mee worden gehouden bij het bepalen van de waarde van een pand.

Onder de marktanalyse vallen ook:

 1. De locatie en omgeving van de woning
 2. Vergelijkbaar verkochte huizen in de omgeving
 3. Prijsontwikkelingen, historische en toekomstige prijstrends
 4. Toekomstige ontwikkelingen in de omgeving

Toekomstige ontwikkelingen in de omgeving
Toekomstige projecten, zoals nieuwe infrastructuur (denk aan een snelweg, een nieuwe oever verbinding of een rotonde) kunnen invloed hebben op de waarde van vastgoed. Ook commerciële ontwikkelingen in de wijk beïnvloeden de prijs. Wordt er een supermarkt in de straat gebouwd of verdwijnt er een goede school? Ook dit kan van invloed zijn op de waarde van je woning.

Prijsontwikkelingen, historische en toekomstige prijstrends
Prijsontwikkelingen, zowel historische als toekomstige prijstrends, zijn cruciaal in de vastgoedmarkt. Deze trends bieden waardevolle inzichten. 

Op lange termijn spelen ook factoren als:

 • Economische omstandigheden
 • Beleidswijzigingen
 • Demografische veranderingen

Een rol bij verwachte prijsschommelingen. Hoeveel gevoel heeft een makelaar of taxateur bij een bepaalde wijk? Lokale kennis is van groot belang bij het vaststellen van een waarde. Vooral bij een advies over een vraagprijs is deze kennis van groot belang.  

De bouwkundige staat van een woning
De bouwkundige staat van een woning is bij de waardebepaling taxatie van groot belang. Om die reden is een goede bouwkundige kennis voor een makelaar en een taxateur van groot belang. Al in de basisopleiding tot makelaar / taxateur is bouwkunde één van de belangrijkste vakken. Dit omvat alles van de fundering , de algemene structuur tot aan het onderhoudsniveau. Tegenwoordig zijn ook de mogelijkheden om een woning te verduurzamen onderdeel van de bouwkundige kennis die een makelaar / taxateur heeft.

 

Het verschil tussen een bouwkundige keuring en het taxatierapport

Wil je graag een gedetailleerder verslag van de staat van een woning of pand? Regel dan een bouwkundige keuring. Deze keuring geeft een nauwkeurige omschrijving van de staat van het huis.

In een bouwkundige keuring staat bijvoorbeeld beschreven wat;

 • De kwaliteit van alle belangrijke onderdelen is. Dan moet je denken aan vloeren, trappen, ramen en deuren. Maar ook de conditie van de dakbedekking en de gevels komen aan de orde. 
 • Ook de aanwezige installaties als een c.v., een ventilatie systeem, een warmte terugwininstallatie (WTW) worden besproken. In de meest moderne huizen zitten ook vaak warmtepompen. Ook is het steeds vaker mogelijk de woning in de zomer middels die warmtepompen te koelen.
 • Tenslotte het meest gebruikte argument om een bouwkundig rapport te laten opstellen. Zijn er gebreken? Denk daarbij aan lekkages, houtrot of schimmel. Het lastige daarbij is dat een bouwkundige alleen een visuele controle doet. De mogelijkheden om verder onderzoek te doen zijn vaak wat beperkt. Alleen als een bouwkundige adviseert verder onderzoek te doen vindt er bijvoorbeeld een inspectie van de fundering plaats. 
 • Ook benoemt een bouwkundige in het rapport vaak schattingen van bijkomende kosten. Denk hierbij aan toekomstige duurzaamheidsmaatregelen, of reparaties van gebreken. Dit helpt je een goed doordachte keuze te maken voor je een huis aanschaft.

Je kunt een bouwkundige keuring zelfs als voorwaarde opnemen in het voorlopig koopcontract. Soms is een bouwkundige keuring een voorwaarde van de geldverstrekker.

Hoe duur is een bouwkundige keuring? 
Gemiddeld kost een bouwkundige keuring tussen de € 350 en € 600 euro. Het verschil hangt namelijk af van een aantal factoren. Deze factoren zijn o.a.:

 1. De woonoppervlakte. Een groot huis is gewoon meer werk.
 2. Type woning. Is het een appartement of een vrijstaande woning?
 3. De inhoud van de keuring, wel of geen advies over energiebesparende maatregelen?

Het doel van een waardebepaling / taxatie 

Ook wordt het doel van de taxatie genoemd in het taxatierapport. Een doel kan bijvoorbeeld zijn:

 1. Verkoop van een pand
 2. Aankoop van een pand
 3. Aanvraag van een hypotheek

Het doel is een belangrijk onderdeel van het taxatierapport. 

Extra informatie bij een waardebepaling / taxatierapport

In het onderdeel “extra informatie” staat de overige, maar wel belangrijke, informatie. Denk hierbij aan:

 1. Het recht van overpad
 2. Erfdienstbaarheden
 3. Bijzondere voorwaarden.

Dit rapport biedt zowel de koper als de verkoper waardevolle inzichten in de waardebepaling van het onroerend goed. Zo weet je wat je moet bieden, of juist welke vraagprijs je minimaal voor je huis kunt vragen. 

Hoe duur is een taxatierapport?

Een taxatierapport heeft geen vaste prijs. De kosten verschillen per makelaar. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een taxatierapport tussen de €500 en
€ 1.000 kost. Dit hangt onder andere af van het aantal uren dat een taxateur vooraf aan het rapport denkt kwijt te zijn. Voor een gratis waardebepaling / verkoopadvies kun je bij ons terecht.

Waarde indicatie van jouw woning? Ontdek hier vrijblijvend wat jouw woning waard is.

De rol van de erkende taxateur

Niet iedereen mag een officieel taxatierapport opstellen. Laat een taxatie uitvoeren door een erkend taxateur. Dit zorgt niet alleen voor een deskundige waardebepaling, maar ook voor zekerheid en vertrouwen in het taxatieproces. Experts doen meer dan alleen cijfers op papier zetten. Ze brengen een schat aan kennis en een diep inzicht in de lokale vastgoedmarkt.  De weg naar een nauwkeurige waardebepaling vereist een betrouwbare gids die je helpt in de vastgoedwereld. 

Wil je een gratis waardebepaling? Let er dan op dat een waardebepaling geen officieel taxatierapport is. Dit is alleen voor je eigen inschatting en voor het afstemmen van de vraagprijs.

Voorbereiding op een succesvolle verkoop

Om de verkoop van je huis een goede start te geven kies je voor een makelaar die veel lokale kennis heeft. Een lokale makelaar heeft het juiste netwerk welke je uiteindelijk gaat helpen de beste koper te vinden. Misschien is dat wel iemand die bij de verkoop van een net verkochte woning net te weinig heeft geboden? De kans is dan groot dat deze kandidaat wat meer gaat bieden om hun kans op succes te vergroten! 

Bij de verkoop is het erg belangrijk dat je woning er goed uitziet! Opruimen is natuurlijk een inkoppertje. Verkoopstyling is iets wat je veel kan opleveren. Om je daarmee te helpen hebben we een blogbericht geschreven. Ontdek hier de beste verkoop stylingtips waarmee je meer verdient aan de verkoop van je woning. 

Tot slot: de taxatie

De waardebepaling / taxatie is een belangrijk aspect bij de koop of verkoop van je huis. Het is daarmee een fundamenteel aspect van de vastgoedmarkt. Een makelaar / taxateur maakt een waardebepaling/ taxatierapport op aan de hand van verschillende factoren. Dankzij de waardebepaling weet je wat een woning echt waard is.

Hopelijk heeft dit artikel de mysterieuze sluier rondom de waardebepaling / taxatie voor je opgelicht. Nu je beter weet wat er speelt, sta je sterker. 

Wil je meer weten, of heb je een helpende hand nodig bij je volgende stap in je wooncarrière?  Neem dan vrijblijvend contact op met Lokkerbol. Wij zijn niet zomaar een makelaar in Rotterdam: we zijn jouw betrouwbare gids in de dynamische wereld van vastgoed. 

Bij Lokkerbol vind je de expertise en ondersteuning die je nodig hebt. Elke stap van de weg staan we naast je, om je door het hele proces geheel te begeleiden.

Veelgestelde vragen over het taxatierapport

Wie mag je huis taxeren?

 • Een taxatie wordt vaak door een makelaar gedaan. Dit mag niet de verkoop- of aankoopmakelaar zijn, maar moet een onafhankelijk taxateur zijn. De taxateur die jouw huis voor de overbruggingshypotheek heeft getaxeerd mag tegenwoordig niet ook de taxatiewaarde van je nieuwe huis taxeren. 

Kun je een taxatie beïnvloeden?

 • Nee, je kunt de taxatie niet beïnvloeden. De waarde wordt geheel onafhankelijk vastgesteld. Je kunt er wel voor zorgen dat je woning schoon is en er aantrekkelijk uitziet.

Kan taxatie lager zijn dan koopsom?

 • De waarde in een taxatierapport heeft invloed op de hypotheekaanvraag. Als de koopsom van de woning hoger is dan de waarde op het taxatierapport, zal de bank over dat deel boven de taxatiewaarde geen lening verstrekken. De hypotheekverstrekker geeft een hypotheek van maximaal 100% van de taxatiewaarde.

Wat als taxatie hoger is dan bod?

 • Is de huiswaarde op het taxatierapport hoger dan het bod? Dit is niet erg als je een hypotheek wilt afsluiten. Het zal in dit geval geen invloed hebben op jouw hypotheekaanvraag.

Is een taxatierapport verplicht?

 • Het is in de meeste gevallen voor het krijgen van een hypotheek verplicht om een taxatierapport te laten maken. 

Hoe onze makelaars in Rotterdam je kunnen helpen

Heb je een taxatie of waardebepaling nodig? Bij Lokkerbol Makelaardij in Rotterdam staan we klaar om je te begeleiden bij elke stap bij de verkoop / taxatie van je huis. We helpen verkopers en kopers al sinds 1999. Lokkerbol Makelaardij bestaat uit een team van gepassioneerde medewerkers die samen maar één doel voor ogen hebben: klanttevredenheid!

De wijken waarin wij gespecialiseerd zijn:

 1. Kop van Zuid
 2. Veranda
 3. Katendrecht
 4. Noordereiland
 5. Stadsdriehoek
 6. Rotterdam Centrum
 7. Lloydkwartier

Wil je meer weten over ons kantoor en onze medewerkers? Neem vooral een kijkje bij onze “over ons” sectie. We stellen het Lokkerbol team graag aan je voor!

De verkoop of aankoop van een huis is een bijzondere ervaring. Daar moet ook van genoten worden. Samen met Lokkerbol Makelaardij kijk je straks positief terug op een overzichtelijke, ontzorgde ervaring.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars

Lokkerbol Makelaardij is lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit is de grootste en bekendste makelaarsvereniging. Als je een NVM-deskundige inschakelt, kies je niet alleen voor een makelaar, maar ook voor kwaliteit en deskundigheid.