Wonen op Noordereiland (Rotterdam)

Wonen op Noordereiland (Rotterdam)

Middenin de Nieuwe Maas ligt het Noordereiland: een monumentaal eiland in de stad dat verbonden wordt door bruggen. Wonen in Noordereiland (Rotterdam) is uniek: afgelegen, maar niet geïsoleerd. Je bent daarom nooit ver van het water:  je kunt er heerlijk wandelen of uitwaaien aan de Maas. Benieuwd of je de woning van jouw dromen gaat vinden op Noordereiland? Lees dan gauw verder.

Ligging van het Noordereiland Rotterdam

Wonen op het Noordereiland (Rotterdam)? Hierboven zie je hoe mooi centraal dit schitterende eiland ligt. Afgelegen, maar toch verbonden met de rest van de stad. 

Korte samenvatting

Geen tijd om dit artikel volledig te lezen? Lees hier de samenvatting van dit artikel in 30 seconden:

 • Het Noordereiland is een van de kleinere wijken in Rotterdam. Het Noordereiland ligt praktisch in de Nieuwe Maas, tussen Rotterdam-Centrum en Rotterdam-Zuid, en is door bruggen verbonden met de stad.
 • Het Noordereiland kent een gemoedelijke sfeer. Het staat bekend om zijn oude en statige panden. Wonen op het Noordereiland is wonen in de achtertuin van een kosmopolitische stad. Hier vind je de rust en zit je tegelijkertijd dicht bij de stad.
 • Het Noordereiland heeft gezellige cafés en restaurants. Zoals de koffiebar Koozie, Fadi’s (Arabische keuken) en het zomerse pop-up visrestaurant A La Plancha. Misschien dat de wijk daarom zo trek is bij jonge ondernemers.
 • Het Noordereiland heeft sinds 2005 de status van beschermd stadsgezicht.
 • De gemiddelde woningprijs (WOZ-waarde) in 2020 is €226.000,-.
 • Het Noordereiland kent een grote saamhorigheid en is volop in beweging.
 • Wil je de kans vergroten om te wonen in Noordereiland? Met een deskundige makelaar uit Rotterdam? Lokkerbol is specialist in deze buurt: klanten waarderen onze lokale marktkennis over dit eiland met een ruime 9.

Algemene informatie over wonen op Noordereiland (Rotterdam)

De geschiedenis van het Noordereiland is nog relatief jong: het ontstond in 1868 na het graven van de Noorderhaven, tegenwoordig Koningshaven. Voor die tijd grensde het Noordereiland aan Feijenoord. Het Noordereiland ligt midden in de Nieuwe Maas: tussen Rotterdam-Centrum en Rotterdam-Zuid. Het is door bruggen verbonden met de stad: aan de noordzijde door de Willemsbrug en aan de zuidzijde door de Koninginnebrug.

Vroeger kon je via de Koninginnenbrug door de van der Takstraat recht over het eiland gelijk de oude Willemsbrug over naar het Centrum. Nadat de nieuwe Willemsbrug in 1981 open ging (eerste officiële handeling van de toen 14-jarige prins Willem Alexander) was de oude Willemsbrug overbodig en is gesloopt.

Niet voor niets is het sinds 2005 een beschermd stadsgezicht: Op het Noordereiland ervaar je het eilandgevoel en ben je no time in de stad. Je woont in de achtertuin van de metropool. Hier vind je de rust waar je naar snakt na een dag hard werken. Het Noordereiland is rustig, gemoedelijk en kent een grote samenhorigheid.

Wonen op Noordereiland Rotterdam: het Montmartre aan de Maas

Het Noordereiland wordt door zijn oude en statige panden ook wel het Montmartre aan de Maas genoemd. Vooral aan de Noordzijde (Maaskade) en de Zuidzijde (Prins Hendrikkade) vind je nog veel oude herenhuizen vanuit de tijd van voor de oorlog. Het Noordereiland is een dorp in een stad. Afgelegen, maar niet geïsoleerd. Binnen een mum van tijd ben je in Blaak of bij de Entrepothaven. Wonen op het Noordereiland brengt een eilandgevoel en een gevoel van samenhorigheid met zich mee. De inwoners van het Noordereiland zetten zich met hart en ziel in voor hun eiland. Het Noordereiland heeft zelfs haar eigen vlag. Zie jij jezelf al wonen in de achtertuin van de kosmopolitische stad Rotterdam?

Geschiedenis van de wijk

Misschien vraag je je af waarom het Noordereiland eigenlijk niet Zuidereiland heet. Het ligt toch aan de zuidelijke oever van de Maas? Inderdaad. Maar het Noordereiland grenst aan de Koningshaven, die vroeger een andere naam had: Noorderhaven. Dat veranderde in 1874, toen koning Willem III een bezoek bracht aan Rotterdam. Door dat bezoek kreeg de Noorderhaven zijn huidige naam: de Koningshaven.

In de jaren 90 was Noorderhaven vooral een wijk waar veel bedrijvigheid was. Zo stond er ooit de eerste gloeilampenfabriek van Nederland. Maar sinds de havenactiviteit van de Noorderhaven is verplaatst naar de Botlek, Europoort en de Maasvlakte, is het Noordereiland een gezellige woonwijk.

Faciliteiten

Wonen in Rotterdam Noordereiland? Dit zijn de hoogtepunten van de wijk

 • De Hef. De Hefbrug staat symbool voor het vooroorlogse Rotterdam. Ooit was de gemeente van plan om de oude treinbrug te slopen, maar Rotterdammers kwamen massaal in opstand. Vandaag de dag is De Hef een monument met kogelgaten.
 • A la Plancha. A la Plancha is een uniek visrestaurant in de open lucht. Het is alleen geopend in de zomermaanden. Hier zit je bijna in het water! Het restaurant heeft een open keuken en wordt ’s zomers tijdelijk opgebouwd op het fundament waar vroeger de eerste Willemsbrug lag.
 • Bruine buurtkroegen als ’t Buissie, ’t Haventje en Rijnvaart. Niet ver van Noordereiland vind je bovendien de Oude Haven: een populair uitgaansgebied met prachtige, historische schepen en vele terrassen.

Woningtypes

 • Appartement zonder lift: 62%
 • Benedenwoning: 14%
 • Appartement met lift: 21%
 • Eensgezins tussenwoning: 2%

Informatie over de buurt en de inwoners

 • Aantal inwoners: 3.200
 • Gemiddeld inkomen per inwoner: €29.900,-
 • Opleidingsniveau:
  – Hoog opleidingsniveau: 46.9%
  – Middelbaar opleidingsniveau: 25.5%
  – Laag opleidingsniveau: 27.6%
 • Koopwoningen: 33%
 • Huurwoningen: 67%
 • Bewoning: 94%
 • Gemiddelde woningprijs (WOZ-waarde) in 2020: €266.000,-

Toekomst van het wonen op Noordereiland (Rotterdam)

De toekomst van het Noordereiland is rooskleurig. Het Noordereiland is volop in beweging door de grote saamhorigheid onder de ‘eilandbewoners’. Daarnaast worden er nieuwe woningen gebouwd op het Noordereiland, waaronder nieuwe woningen naast het historische en markante Hulstkampgebouw.

Vind de woning van jouw dromen op Noordereiland  (Rotterdam) met Lokkerbol Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning op het Noordereiland? Dan ben je bij Lokkerbol Makelaardij aan het juiste adres. Het kopen van een woning is niet niks. Er komen heel veel dingen bij kijken. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Misschien ben je vastgelopen in je zoektocht. Waar je ook tegen aan loopt, Lokkerbol Makelaardij helpt jou om de woning van je dromen te vinden in Rotterdam. Of je nu voor het eerst een huis koopt of toe bent aan een nieuwe woning. Kies je voor Lokkerbol, dan kies je voor kwaliteit en deskundigheid.

Om klanten als jou zo goed mogelijk te helpen in de zoektocht naar je nieuwe woning, hebben wij ons in specifieke wijken en type woningen in Rotterdam gespecialiseerd. Noordereiland is een van die wijken. We kennen het Noordereiland dóór en dóór en vertellen je alles wat je moet weten.

Wil je de woning van je dromen vinden op het Noordereiland? Lokkerbol is specialist in deze buurt: klanten waarderen onze lokale marktkennis over dit eiland met een ruime 9. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om de eerste stap te zetten naar jouw droomwoning. Of neem een kijkje bij ons aanbod van woningen op dit eiland.

Ontdek Rotterdam