Wonen in de Kop van Zuid – Wilhelminapier

Wonen in de Kop van Zuid – Wilhelminapier

Met de waterbus van en naar het centrum. Heerlijk eten en een lokaal biertje drinken bij de Foodhallen. Genieten van een lunch met vrij uitzicht op het water bij Hotel New York. Het zijn enkele van de vele highlights die de Wilhelminapier te bieden heeft. Benieuwd of je de woning van je dromen gaat vinden op Wilhelminapier? Lees dan gauw verder over dit voormalig havengebied.

Ligging Wilhelminapier Rotterdam
Ligging van de Wilhelminapier op Kop van Zuid Rotterdam

Korte samenvatting van dit artikel

Geen tijd om dit artikel volledig te lezen? Lees hier de samenvatting in 30 seconden:

 • De Wilhelminapier is een deel van de wijk Kop van Zuid.
 • De Wilhelminapier – Kop van Zuid ligt tegenover het centrum van Rotterdam.
 • Deze wijk laat zich kenmerken door veel moderne hoogbouw, maar je vind hier ook bewoonde gerestaureerde pakhuizen.
 • De Wilhelminapier – Kop van Zuid staat bekend om unieke plekken als De Cruise Terminal, Hotel New York, De Rotterdam en De Foodhallen.
 • De Wilhelminapier is een heerlijke plek om te wonen, met goede voorzieningen dichtbij en prima verbonden met het openbaar vervoer.
 • Er rijden drie verschillende trams en een metro naar het Wilhelminaplein. Met de auto of taxi ben je binnen vijf minuten in de stad.
 • De watertaxi of waterbus nemen is natuurlijk ook een leuke optie. Ze vertrekken vanaf drie verschillende locaties. Via de Rijnhavenbrug (plaatselijk beter bekend als de Hoerenloper) loop je zo de hipste wijk van Rotterdam, Katendrecht, in.
 • Het aantal inwoners is 2.690 en het gemiddelde inkomen op de Kop van Zuid is 50.800. Het opleidingsniveau ligt hoog, er zijn relatief weinig koopwoningen en de WOZ-woningwaarde in 2020 was €337.000.
 • Gelukkig is Lokkerbol Makelaardij een makelaar (Rotterdam) die gespecialiseerd is in deze buurt: Klanten waarderen onze deskundigheid en lokale marktkennis met een ruime 9. Dus zoek je een woning in Zuid (Wilhelminapier)? Dan ben je bij Lokkerbol aan het juiste adres. Mail ons via dit e-mailadres of bel: 010-4047749.

Algemene informatie over wonen op Kop van Zuid – Wilhelminapier

Wanneer je via de Erasmusbrug van Noord naar Zuid de rivier oversteekt, kom je op de Kop van Zuid.

De Kop van Zuid bestaat uit een aantal delen:

 • Wilhelminapier;
 • Landtong;
 • Stadstuinen;
 • En Entrepot.

De Wilhelminapier – Kop van Zuid is een modern stadsdeel van Rotterdam waar je tegelijkertijd ook historie proeft. Hier ligt namelijk de Cruise Terminal van de Holland Amerikalijn: avonturiers vertrokken begin 20e eeuw van Rotterdam naar New York om een nieuw leven op te bouwen.

Wonen op de Wilhelminapier betekent ook op-en-top genieten van de skyline van Rotterdam. Kijk je je ogen uit met allerlei architectonische highlights: De Wilhelminapier laat zich kenmerken door blinkende skyscrapers. Maar je vindt hier ook andere historische gebouwen, zoals Hotel New York en Pakhuis Meesteren.

De Wilhelminapier is een kleine, maar levendige wijk waar het heerlijk toeven is met voorzieningen dichtbij, zoals een gezellig café of restaurant gelegen aan de Maas. Of je nu zin hebt in Frans, Italiaans of sushi, op de Wilhelminapier zit je altijd goed.

De Wilhelminapier is goed bereikbaar en heeft goede opties voor het openbaar vervoer: je hebt de keuze uit trams, de metro én de watertaxi.

Wist je dat één van de gerestaureerde pakhuizen wordt bewoond door studenten? De Kop van Zuid – Wilhelminapier bruist van de energie en biedt je de kans om te wonen zoals niemand anders woont.

Geschiedenis van de wijk

De Kop van Zuid is een wijk tegenover het centrum van Rotterdam. Vroeger waren dit haventerreinen, doordat de steeds grotere zeeschepen was er behoefte aan grotere havens en raakte haventerreinen in onbruik en verloederde de oude havens. Daarnaast was het gebied vanuit het centrum slecht bereikbaar en daarmee voelde je een enorme afstand.

Riek Bakker heeft destijds als directeur Stadsontwikkeling samen met Teun Koolhaas een plan voor dit gebied gemaakt. De ‘sprong over de rivier’ was een ambitieus plan. Belangrijk was om het gebied beter te ontsluiten. Daarvoor was er een nieuwe vaste oeververbinding noodzakelijk. Dat werd de Erasmusbrug, een ontwerp van Ben van Berkel.

Naar goed Rotterdams gebruik kreeg de brug als snel diverse bijnamen: de Harp, de Wipkip maar uiteindelijk werd het toch de Zwaan. Over het slingeren bij regen en een beetje wind net na de oplevering hebben we het liever niet meer.

Hoogtepunten van de wijk

 • De Rotterdam, een ontwerp van Rem Koolhaas met als uitgangspunt de verticale stad bestaat uit drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoog. Niet alleen is De Rotterdam megahoog, dit gebouw zelf is een architectonisch hoogtepunt. Hier vind je luxe appartementen, een viersterrenhotel, horeca, winkels en fitness. Het gebouw heeft de grootte van een voetbalveld. Culinaire hoogstandjes? Check. Op de begane grond vind je het HMB Restaurant met een vrij uitzicht op de Nieuwe Maas, de skyline en de Erasmusbrug.
 • Cruise Terminal aan de Holland Amerikakade was vroeger de aankomst- en vertrekhal van de Holland-Amerika Lijn. De stoomschepen van de Holland-Amerika Lijn brachten honderdduizenden avonturiers en gelukszoekers naar New York. Tegenwoordig is het industrieel erfgoed en meren er nog steeds internationale cruiseschepen aan. Het is een geliefde locatie voor feesten, congressen en beurzen met een mooi uitzicht.
 • Hotel New York is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Het aantal slaapkamers is indrukwekkend: Hotel New York heeft 72 bijzondere hotelkamers. Iedere kamer is uniek en heeft een eigen verhaal. Op de begane grond vind je een groot café-restaurant dat bekend staat om haar Afternoon Tea en de Oesterbar. Leuk om te weten: in de zomer plaatst Hotel New York comfortabele strandstoelen buiten op het grasveld voor het hotel.
 • Foodhallen. In een prachtig oud pakhuis vind je De Foodhallen, waar twaalf restaurants wereldse gerechten serveren: variërend van Vietnamees, Italiaans en Mexicaans tot Spaans. Meer zin in street food van Roffa Streetfood Bar? Ook is er een centrale bar die lokale drankjes aanbiedt, zoals Kaapse Brouwers en Bobby’s Gin uit Rotterdam. In de Foodhallen hangt een zeer relaxte sfeer.

Woningtypes

 • Appartement met lift: 77%
 • Appartement zonder lift: 20%

Informatie over de buurt en de inwoners

 • Aantal inwoners: 2.690
 • Gemiddeld inkomen per inwoner: 50.800
 • Opleidingsniveau
  Hoog opleidingsniveau: 67.3%
  Middelbaar opleidingsniveau: 26.1%
  Laag opleidingsniveau: 6.5%
 • Koopwoningen: 26%
 • Huurwoningen: 74%
 • Bewoning: 95%
 • Gemiddelde WOZ-woningwaarde in 2020: €337.000

Toekomst van Kop van Zuid

Kop van Zuid is dynamisch en volop in ontwikkeling. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de Kop van Zuid. Ook staan er veel nieuwbouwprojecten op de planning. De Wilhelminapier is getransformeerd tot een hoogbouw binnenstadsgebied met kantoren, woningen, theaters, bioscoop, winkels en restaurants. Ook De Rijnhaven gaat op de schop. Het is de bedoeling dat Rijnhaven een nieuw onderdeel van de skyline van Rotterdam gaat worden. Er zijn daarbij niet alleen plannen voor hoogbouw, maar ook voor een drijvend park en zelfs een stadsstrand.

Huis kopen in Rotterdam Kop van Zuid

Wil je weten hoe het is om te wonen in de Rotterdamse wijk Kop van Zuid? Of ben je op zoek naar een woning op Kop van Zuid? Dan ben je bij Lokkerbol Makelaardij aan het juiste adres. Het kopen van een woning is niet niks. Er komen heel veel dingen bij kijken. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Misschien ben je vastgelopen in je zoektocht. Waar je ook tegen aan loopt, Lokkerbol Makelaardij helpt jou om de woning van je dromen te vinden in Rotterdam. Of je nu voor het eerst een huis koopt of toe bent aan een nieuwe woning. Kies je voor Lokkerbol, dan kies je voor kwaliteit en deskundigheid.

Om klanten als jou zo goed mogelijk te helpen in de zoektocht naar je nieuwe woning, hebben wij ons in specifieke wijken en type woningen in Rotterdam gespecialiseerd. Wordt Kop van Zuid jouw nieuwe thuishaven? Onze makelaars helpen je graag bij deze keuze, neem direct telefonisch contact op voor vrijblijvend advies.

Wordt de Kop van Zuid jouw nieuwe thuishaven?

Voel jij je thuis in een bruisende en moderne wijk?

Houd je van architectuur?

Zie je jezelf al wandelen langs de Maas en genieten van de Rotterdamse skyline?

ls je deze vragen met ja beantwoordt, dan is de Kop van Zuid misschien wel jouw nieuwe thuis. Wil je jouw wensen bespreken met een makelaar die alles weet van de Kop van Zuid en jouw wensen echt begrijpt? Dan kies je voor een echte Rotterdamse makelaar van Lokkerbol: klanten waarderen onze deskundigheid en lokale marktkennis met een ruime 9.

Lokkerbol staat voor expertise, professionaliteit en objectiviteit. Jouw Lokkerbol makelaar beoordeelt of vraagprijs reëel is en beoordeelt of de woning bouwkundig in orde is. Wij behoeden je voor valkuilen. Met onze professionele begeleiding ben je ervan verzekerd dat je geen verkeerde keuze maakt.

Wij onderscheiden ons van andere makelaars door de combinatie van jarenlange ervaring en expertise in specifieke buurten en woningen in Rotterdam. Zo vind je altijd een passende woning: of het nou een klein appartement is of een groter huis met een open keuken.

Wil je meer weten over het woningaanbod op Kop van Zuid of de wijk? Kijk bij ons aanbod en zoek een woning met het aantal slaapkamers dat je wil. Ben je liever zo snel mogelijk op de hoogte over ons nieuwste aanbod? Neem dan direct contact met ons op: voor je het weet woon je aan het water in dit schitterende voormalig havengebied.

Ontdek Rotterdam

Hou je van wonen op of bij het water? Check dan deze blog: