Wonen op Katendrecht (Rotterdam): historische panden en trendy nieuwbouw

Wonen op Katendrecht (Rotterdam): historische panden en trendy nieuwbouw

Waar Katendrecht vroeger nog bekend stond als Chinatown en zeemanskwartier, is Katendrecht tegenwoordig één van de hipste wijken van Rotterdam. Wonen op de Kaap is wonen in een bruisende wijk waar het wemelt van leuke theatertjes, restaurantjes en cafés.

Ligging Katendrecht Rotterdam

De ligging van de Kaap – Rotterdam

Een korte samenvatting van dit artikel

Geen tijd om dit artikel volledig te lezen? Lees hier de samenvatting van dit artikel in 30 seconden:

 • Katendrecht is een van de populairste woonwijken van Rotterdam. Hier vind je highlights als de populaire Fenix Food Factory, het charmante theater Walhalla, de s.s. Rotterdam en Verhalenhuis Belvédère.
 • Historische panden én trendy nieuwbouw? Het rauwe Rotterdamse karakter gemixt met moderne voorzieningen? Katendrecht heeft het allemaal!
 • De gemiddelde WOZ woningwaarde in 2020 is €288.000.
 • Katendrecht heeft een goede ligging: via de Hoerenloper (Rotterdams voor Rijnhavenbrug) ben je in een mum van tijd op Wihelminapier. Metrostation Rijnhaven ligt direct bij de toegang van het schiereiland Katendrecht.
 • Je kunt natuurlijk ook de waterbus of de watertaxi nemen.
 • Ben je op zoek naar een makelaar (Rotterdam) die specialist is in deze wijk? Klanten waarderen Lokkerbol Makelaardij met een ruime 9 voor hun deskundigheid en lokale marktkennis.

Algemene informatie over wonen in Katendrecht

Katendrecht is een schiereiland op Rotterdam-Zuid omringd door de Maashaven, Nieuwe Maas en de Rijnhaven. De bijnaam van de wijk is De Kaap. Tot ver in de jaren 90 staat Katendrecht bekend als een beruchte volksbuurt. Anno 2022 is Katendrecht de op een na veiligste en gerste wijk van Rotterdam.

Katendrecht is een populaire wijk onder young professionals, jonge gezinnen en toeristen. De laatste 20 jaar is de wijk helemaal getransformeerd, waarbij een authentieke sfeer is ontstaan. Nog steeds worden er veel nieuwe woningen gebouwd. De volgende highlights hebben ervoor gezorgd dat Katendrecht een hippe en bruisende wijk is geworden:

 • s.s. Rotterdam;
 • Het Deliplein;
 • De Fenix Food Factory;
 • Het Walhalla Theater;
 • En de Hoerenloper (Rijnhavenbrug).

Ben je een echte levensgenieter? Dan kun je je hart ophalen bij een van de vele zaakjes op het Deliplein of bij de Fenix Food Factory.

Zie jij je zelf al van de zon genieten op het dek van de s.s. Rotterdam? En zie je jezelf al wonen in een van de meest bruisende wijken van de grootste havenstad van Europa? Dan is de Kaap misschien wel jouw nieuwe thuishaven. Neem dan snel contact op met een makelaar uit Rotterdam die specialist in deze uniek wijk: klanten waarderen onze deskundigheid en lokale marktkennis met een ruime 9.

Katendrecht, één van de leukste wijken van Europa

Katendrecht is verkozen tot een van de leukste wijken van Europa door meer dan 20.000 Nederlandse stedentrippers. En dat is niet zonder reden. Katendrecht, ook wel de Kaap genoemd, is een authentieke volkswijk met een stoere en industriële uitstraling. Katendrecht heeft zich in een paar jaar tijd ontpopt tot een van de meest bruisende wijken van Rotterdam.

Vele creatieve ondernemers verrijken Katendrecht. Zo vind je rondom het Deliplein leuke cafés, lunchrooms en unieke restaurants. In de oude Fenixloods aan het water vind je de Fenix Food Factory, waar je ambachtelijk gemaakte producten koopt. Wordt Katendrecht jouw nieuwe thuishaven? Lees gauw verder om te ontdekken of Katendrecht bij jou past.

Geschiedenis van de wijk

Katendrecht was ooit een klein en pittoresk dorpje ten zuiden van Rotterdam. Het dorpje was geliefd was onder de elite van Rotterdam die daar hun buitenverblijven hadden. Tot 1874 was het een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd Katendrecht met Charlois samengevoegd. Katendrecht had een goede veerverbinding met het centrum van Rotterdam. Veel rijkelui brachten graag de zomermaanden door op Katendrecht.

Om de uitbreiding van de Rotterdamse haven mogelijk te maken werd in 1895 het dorp Katendrecht door de gemeente geannexeerd. En in 1911 werden de Rijn- en Maashaven gegraven. De havens brachten been hoop boardinghuizen en zeemanskroegen met zich mee. Ook ontstond hier de grootste Chinese gemeenschap van heel Europa.

De wijk kende een zeer levendig uitgaansleven waar de matrozen van over de wereld hun vertier zochten. Dat vertier vonden ze in de vele beruchte zeemanskroegen en bij de ‘dames van plezier’.

Tijdens de 2e wereldoorlog was Katendrecht een soort vrijstaat, waar het (voor de vrees van geslachtsziekten) zelfs verboden was voor Duitsers. Daardoor vonden vele Rotterdammers hun weg naar Katendrecht, de enige plek in Rotterdam waar nog volop jazz werd gespeeld.

Rond de eeuwwisseling stond De Kaap nog bekend om verlaten fabriekspanden, verwaarloosde loodsen en braakliggende terreinen, maar tegenwoordig bruist De Kaap van het leven. Vroeger was Katendrecht een van de onveiligste wijken van Rotterdam. De Kaap is nu opgeklommen tot een van de veiligste wijken. Nergens anders is de stadsvernieuwing zo geslaagd als op Katendrecht.

Hoogtepunten van de wijk

 • s.s. Rotterdam. De ss Rotterdam is het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en is de grootste oceaanstomer die ooit in Nederland is gebouwd. Sinds 2008 ligt het stoomschip aan de kop van Katendrecht. Tegenwoordig is het een multifunctioneel schip. Het s.s. Rotterdam is een hotel, heeft restaurants, bars en een terras. De algemene ruimten op het schip, zoals de restaurants, zijn voor het publiek vrij toegankelijk. Hier is het heerlijk toeven met goed eten en lekkere cocktails.
 • De Fenix Food Factory is dé plek in Rotterdam om te genieten van een hapje en een drankje terwijl je geniet van het uitzicht op de Maas.
 • In dit culinaire walhalla komen horeca en de versmarkt samen. Zin in een hamburger, noodles of een burrito? Bij de Fenix Food Factory vind je het allemaal: ambachtelijk brood, Spaanse pinchos, bijzondere bieren en zuivere natuurwijnen. Maar ook een boekhandel, Rotjeknor en Codarts. Codarts is dé Internationale opleiding voor talentvolle dansers, musici en circusartiesten. De afdeling voor circusartiesten zit in de Fenixloods gevestigd.
 • Theater Walhalla en de kantine van het Walhalla. Hier ervaar je een echt ouderwets theatergevoel. Walhalla verzorgt jaarlijks ongeveer 275 voorstellingen en concerten. De programma’s lopen uiteen van cabaret, toneel, muziek tot talkshows. Hier beleef je gegarandeerd een gezellige avond.
 • Verhalenhuis Belvédère. Hier worden verhalen gepresenteerd in vormen die iedere keer anders zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van een fototentoonstelling, luistervoorstelling of een ontdekkingstocht. Belvédère is persoonlijk, inspirerend en gastvrij.
 • Coming soon: in 2018 sprak Wim Pijbes voor het eerst over het plan voor een landverhuizersmuseum bij de Wereld Draait Door. In 2023 is het zover en opent het landverhuizersmuseum in een historische loods op Katendrecht. Het landverhuizersmuseum vertelt de verhalen van de ruim 3 miljoen Europeanenen die met de Holland Amerika lijn vertrokken naar de andere kant van de wereld om een nieuw leven te beginnen. Bovenop het museum komt een fantastisch uitkijkpunt: de Tornado. De Tornado is ontworpen door de Chinese architect Ma Yansong.

Woningtypes

 • Appartement met lift: 41%
 • Appartement zonder lift: 33%
 • Benedenwoning: 10%
 • Eensgezins tussenwoning: 2%
 • Vrijstaande woning: 1%

Informatie over de buurt en de inwoners

 • Aantal inwoners: 5.700
 • Gemiddeld inkomen per inwoner: 25.200
 • Opleidingsniveau:
  Hoog opleidingsniveau: 44.3%
  Middelbaar opleidingsniveau: 29.5%
  Laag opleidingsniveau: 26.2%
 • Koopwoningen: 32%
 • Huurwoningen: 68%
 • Bewoning: 94%
 • Gemiddelde WOZ woningwaarde in 2020: €288.000

Toekomst van Katendrecht

Katendrecht staat niet stil. Ook projectontwikkelaars hebben De Kaap ontdekt. Daardoor staan er veel nieuwbouwprojecten op de planning. Zo zijn de projecten Havenkwartier en Bay House nu volop in aanbouw. Op het fabrieksterrein van Codrico staan zo’n 1.500 nieuwe woningen gepland. Over 10 jaar herken je de Rijnhaven waarschijnlijk niet meer.

Op de planning staan namelijk niet alleen nieuwe woningen, maar ook de aanleg van een stadsstrand en een drijvend park. Of het allemaal gerealiseerd gaat worden? Houd het Lokkerbol makelaarsblog in de gaten…

Vind de woning van jouw dromen in Katendrecht met Lokkerbol Makelaardij

Kies je voor een makelaar van Lokkerbol, dan kies je voor expertise, professionaliteit en objectiviteit. Je Lokkerbol makelaar beoordeelt of de vraagprijs reëel is en beoordeelt of de woning bouwkundig in orde is. We behoeden je voor valkuilen. Met onze professionele begeleiding weet je zeker dat je de juiste keuze gaat maken.

Lokkerbol Makelaardij Rotterdam is onderscheidend door de combinatie van jarenlange ervaring en expertise in specifieke buurten en woningen in Rotterdam. We kennen de wijk Katendrecht waar jij geïnteresseerd in bent dóór en dóór. En vertellen je er alles over wat je wilt/moet weten. Laat ons weten waar jij naar op zoek bent. Samen gaan we op zoek naar de woning die perfect past bij jouw wensen.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om de eerste stap te zetten naar jouw droomwoning in Katendrecht Rotterdam.

Ontdek Rotterdam