5 bekende Rotterdammers die zelfs je buurmeisje kent

5 bekende Rotterdammers die zelfs je buurmeisje kent

In dit artikel worden 5 rasechte Rotterdammers uitgelicht. Deze Rotterdammers kent iedereen. Het zij, omdat het je buurman is. Of je kent hem of haar van TV. Ontdek over welke 5 bekende Rotterdammers we het hebben: Weet jij alles over deze BN’ers (Bekende Nederlanders) die in Rotterdam geboren zijn?

Dit artikel in 30 seconden

In dit artikel bespreken we 5 bekende Rotterdammers die iedereen kent. Die gaan we je natuurlijk niet verklappen. Maar wat we wel alvast kunnen vertellen dat we goed nieuws hebben als je fan bent van de stad (Rotterdam) waar deze BN’ers (Bekende Nederlanders) vandaan komen: Lokkerbol is specialist in de mooiste buurten uit de havenstad: klanten waarderen onze lokale marktkennis met een ruime 9. Heb je dus een makelaar (Rotterdam) nodig? Stuur dan ff een bericht via Whatsapp. Of neem een kijkje bij ons aanbod.

Gedaan? Mooi, dan gaan we nu verder met de 5 bekende Nederlanders uit de gemeente Rotterdam die zelfs je buurmeisje kent. Van een tv-presentator, een zanger acteur tot een radio dj: deze BN’ers kennen we allemaal.

1. Jules Deelder

Jules Deelder was de nachtburgemeester van Rotterdam. Althans, zo werd hij genoemd. Hij is de man die altijd in het zwart gekleed is en een vlinderzonnebril op zijn neus draagt. De man die spreekt met een heerlijke Rotterdams accent en prachtige gedichten schrijft.

De spraak van Jules wordt zelfs als typerend gezien voor het Rotterdamse accent. Hij gebruikt echte Rotterdamse woorden waarvan zelfs echte Rotterdammers niet weten wat ze betekenen. Neem bijvoorbeeld aftaaien (weggaan) of krotenkoker (mafkees).

Jules schrijft niet alleen gedichten, maar is ook performer. Hij noemt zichzelf een aucteur, wat inhoudt dat mensen hem moeten horen, lezen en ook zien.

Jules Deelder in het kort:

 • De volledige naam van Jules Deelder is Justus Anton Deelder.
 • Hij is uiteraard geboren in Rotterdam op 24 november 1944.
 • Hij zag voor het eerst het licht in de Rotterdamse wijk Overschie.
 • Zijn eerste gedicht schreef hij op elfjarige leeftijd.
 • In 1962 schreef hij voor het Algemeen Handelsblad.
 • In de jaren 1968 en 1969 zat Jules in de Rotterdamse popgroep genaamd Popera: Zij maakten Engelstalige popmuziek geïnspireerd op operamuziek.
 • Vanaf het midden van de jaren ’80 trad hij op met eigen theaterprogramma’s in grote theaterzalen.
 • Jules is ook helemaal gek van Jazz en heeft een aantal van zijn beste opnamen zelfs gebundeld in 4 cd’s.
 • Op 1 februari 2007 kreeg hij een eigen radioprogramma bij Arrow Jazz FM. Hij sprak weinig en draaide alleen zijn favoriete muziek: “Over muziek wordt veel gezeken, wij doen daar niet aan mee, wij draaien liever plaatjes”.
 • Sinds 2012 is hij deel van de jazzband de Deeldeliers. Hij speelt hier drums en zingt. Jules heeft ook verschillende reclamespotjes gedaan, zoals Robijn en de luchtvaartmaatschappij Basiq Air.
 • Jules Deelder is op 19 december 2019 overleden.

Leuke weetjes over Jules Deelder:

 • Jules heeft vermoedelijk het langste gedicht ter wereld geschreven. Dit gedicht maakte hij voor zijn dochter Ari en de 16 regels zijn afgebeeld op de westwand van het fietspad in de Beneluxtunnel. De tekst is wel 900 meter lang!
 • Als rasechte Rotterdammer is Jules geen fan van Feyenoord, maar van Sparta!
 • Jules ontving in 1988 de Anna Blaman prijs voor zijn hele oeuvre.

2. Martin van Waardenberg

Martin van Waardenberg kennen we van de goeie, ouwe Gamma reclames, Lunatic en natuurlijk de bekende, Rotterdamse film ‘De Marathon’. Martin is cabaretier, acteur en scenarioschrijver. Samen met Wilfried de Jong maakte hij cabaretprogramma’s. Martin zag het licht op 9 januari 1956 in het Rotterdamse Eudokiaziekenhuis in Rotterdam-Noord. Hij groeide op in de Rotterdamse wijk Overschie. In 1987 maakte hij zijn televisiedebuut en heeft hij meerdere rollen gespeeld. Zo was hij de Majoor in Loenatik, de serie die hij samen met Karen van Holst bedenkt en schrijft, en speelt hij sinds 2003 de rol van Buurman Baasje in de kinderserie Sesamstraat. In 2002 en 2014 kwamen er twee films van Loenatik uit en in 2012 speelde Martin in De Marathon, waar hij ook coscenarist is.

In januari won Martin de Rotterdam Marketing Award met de film ‘De Marathon’. Hij werd geprezen voor het pure, Rotterdamse verhaal wat zich niet alleen afspeelt in deze mooie stad, maar ook rondom een wereldberoemd evenement, namelijk de Marathon van Rotterdam. Het was een emotioneel verhaal waar mensen zeker een traantje bij weg moesten pinken. Op 4 oktober 2013 won de Marathon tijdens het Nederlands Filmfestival het Gouden Kalf van de UPC Publieksprijs.

Een rondleiding geven door Rotterdam. Laat dat maar aan Martin over: https://www.youtube.com/watch?v=KaVmYv3i1Mc

3. Loes Luca

Loes Luca, volledige naam Louise Diana Wilhelmina Catharina Luca, is de zuster uit ‘Ja zuster, nee zuster’. Ze heeft verschillende rollen gespeeld in het kinderprogramma ‘Het Klokhuis’. Ze is naast actrice ook comédienne en werd geboren op 18 oktober 1953.

Loes heeft haar jeugd doorgebracht aan de Vlietkade in Rotterdam. Na een jaar in Frankrijk gewoon te hebben begon ze aan de Academie voor Expressie. Loes heeft de opleiding docent dramatische vorming afgerond. En mag zichzelf officieel docent noemen. Ze hield meer van acteren en theater en besloot daar uiteindelijk voor te kiezen.

In 1980 speelde Loes in de serie Rok & Rol. Ze zat in reclamespotjes voor het milieu en de thuiszorg. In 2006 speelde ze in haar eerste solovoorstelling ‘Moordwijven’. Voor deze serie kreeg ze de Theo d’Or nominatie in 2007. Ook was ze een van de gezichten van de serie ‘Het Schaep met de 5 pooten’. Loes Luca is gek op humor en maakt overal een grapje van. Zo maakt ze haar leven leuk, zegt ze. In 2015 won ze hier zelfs de Lof der Zotheid prijs mee.

Leuke weetjes over Loes Luca:

 • Loes heeft gespeeld in meer dan 65 theater- en televisieproducties, films en zangvoorstellingen. In 2002 won ze de Rembrandt award voor ‘beste actrice’. Nadat haar partner in 2008 overleed, besloot Loes alleen nog maar met goede bekenden te spelen. Zo kon ze op iemand terugvallen als het verdriet weer terug kwam.

 

Voordat we de laatste 2 bekende Rotterdammers aan je voorstellen…

Vind je Rotterdam een mooie stad? Zou je er graag willen wonen? Of doe je dat al, maar ben je op zoek naar een ander huis in Rotjeknor? Hoe mooi zou het zijn als:

 • Je geen overhaastige beslissingen maakt bij het kopen van een huis?
 • Je precies weet waar je op moet letten bij een bezichtiging?
 • Dat je altijd goed voorbereid een huis gaat bekijken? (Of als iemand dat vooronderzoek voor je doet?)
 • Dat iemand je helpt met het uitbrengen van een bod, zodat je geld bespaart?
 • Dat je dit geld vervolgens kan investeren in je woning? Zodat je het energiezuiniger kan maken? En hiermee nog meer geld bespaart op bijvoorbeeld je energierekening?
 • Dat je net als Spider-Man een Spidersense hebt, waarmee je weet wat er in de toekomst gebeurt? Maar dat je in plaats van aanvallen van schurken uit stripboeken, je precies weet welke huizen te koop staan? Nog voordat ze op Funda komen?

Wat als dit allemaal mogelijk is? Klinkt dat goed? Neem dan contact op met een van onze aankoopmakelaars: Lokkerbol is gespecialiseerd in de gerste wijken van Rotterdam: van Rotterdam centrum tot het luxe (en voordelige) Lloydkwartier. Klanten waarderen onze deskundigheid en expertise met een ruime 9.

Zo weet je welke huizen te kopen te staan voordat anderen dit weten. En bespaar je op je huidige energierekening dankzij de perfecte onderhandelingsstrategie. Geniaal toch? Maak snel een afspraak via Whatsapp of neem een kijkje bij de gerste woningen in Rotterdam.

 

4. Paul de Leeuw

De volledige naam van Paul de Leeuw is Paul Henri de Leeuw. Hij werd geboren op 26 maart 1962 in de Rotterdamse wijk Feyenoord. Paul is tv-presentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger en neemt geen blad voor de mond. Af en toe kan hij erg grof overkomen, maar dit komt misschien ook wel door zijn Rotterdamse bloed. Paul is eerlijk, doet het erg leuk met kinderen en maakt programma’s die over de dagelijkse dingen gaan. Zo had de Rotterdamse zanger een tv-show (Pauls Puber Kookshow) met jongeren waar hij het over onderwerpen heeft als vluchtelingen, ziektes en bijvoorbeeld transgenders.

Paul heeft enorm veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder tweemaal de Zilveren Televizier-ster, 2 keer een Edison en de Gouden Televizier-Ring. Na de havo heeft Paul een lerarenopleiding gevolgd en ontdekte hij zijn artistieke talenten. Bij de Toneelacademie Maastricht werd hij niet aangenomen. Hij besloot in 1983 mee te doen met Cameretten (cabaretfestival) in Delft en kreeg hier de persoonlijkheidsprijs.

Op 1 juni 1986 maakte Paul zijn radiodebuut in Lieve Paul op Radio 3. Hier loste hij relatieproblemen van luisteraars op. Eind jaren ‘80/begin ‘90 had Paul de Leeuw bij de VARA radio het ochtendprogramma ‘De Leeuw Wordt Wakker’ waar hij een poppenspel insprak. In 1985 kwam Paul voor het eerst op tv bij een NCRV- televisieprogramma. In 1990 kreeg Paul zijn eerste televisieprogramma ‘De Schreeuw van de Leeuw’ waar hij dagelijkse onderwerpen aansneed. Zijn harde en grove gevoel voor humor kon soms nog wel eens in het verkeerde keelgat schieten, maar toch werd hij ook door velen geliefd. In 1995 bracht Paul de speelfilm ‘Filmpje’ in de bioscoop. Hierin speelt hij de personages Bob en Annie de Rooij (FILMPJE).

Bekende programma’s gepresenteerd door Paul:

 • PaPaul – Mooi!
 • Weer de Leeuw;
 • Ranking the Stars;
 • Zomergasten;
 • Lieve Paul;
 • X De Leeuw;
 • MaDiWoDoVrijdagshow;
 • PAU!L;
 • Langs de Leeuw.

Paul is gek op muziek en heeft ook tal van liedjes geschreven en gezongen. In 1991 bracht hij zijn eerste cd ‘Voor U Majesteit’ uit en hier staan bekende liedjes als ‘Ik wil niet dat je liegt’ en ‘Vlieg met me mee’ op. In 2000 stond Paul 5 keer achter elkaar in een uitverkocht Ahoy waar hij zijn bekende liedjes zong. Hij heeft in 2007 opgetreden op in Gelredome bij Symphonica in Rosso en in de jaren 1993, 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006 en 2007 presenteerde hij het Nationaal Songfestival Paul.

Leuke weetjes over Paul de Leeuw:

 • In 2013 won hij de Vlaamse Televisie ster;
 • Robert Long was zijn grote voorbeeld. Hierdoor was Paul sterk genoeg om zijn ouders mede te delen dat hij op mannen viel;
 • Paul houdt van het maken van legpuzzels.

5. André van Duin

André van Duin werd geboren op 20 februari 1947. Zijn officiële naam is Adrianus Marinus Kloot. André groeide op in Rotterdam-West. André is bekend als tekstschrijver, komiek, acteur, regisseur, zanger, presentator, revueartiest en programmamaker. Hij is begonnen met imiteren van bekende Nederlanders en stopte een hoop humor in zijn ‘toneelstukjes’.

Na de lagere school begon hij met een opleiding als machinebankwerker, maar toch bleef zijn hart sneller kloppen voor het imiteren van artiesten. Ik 1962 begon hij met open sollicitatiebrieven schrijven naar verschillende omroepen en in 1964 had hij succes. André verzorgde een aantal optredens voor het radioprogramma Minjon.

Datzelfde jaar vond er een talentenjacht plaats via de AVRO en André won de finale. En kreeg het bokaal. Vervolgens mocht hij optreden in de televisieshow van Willy en Willeke Alberti: de Zaterdagavondshow. Daarna kwam het volgende succes. André mocht in het voorprogramma van de Rolling Stones optreden. Deze gaven een legendarisch concert in het Kurhaus, Scheveningen. André deed die avond een bandparodie. Dit zijn gemonteerde geluidsfragmenten die vervolgens door playbacken een komische inslag krijgen. Zo begon het balletje te rollen. André van Duin producties was geboren.

In 1968 maakte hij 5 televisieshows voor de AVRO, toerde hij door de Nederlandse Antillen en Suriname en speelde hij in professioneel theater. In 1970 bracht hij een eigen revue (amusementstheater die bestaat uit dans-, zang- en komische sketches): Lach in de Ruimte, onder leiding van Joop van den Ende Theaterproducties. In 1978 en 1979 presenteerde hij het TROS-programma Te land, ter zee en in de lucht en van 1990 tot 1999 speelde Van Duin samen met Ron Brandsteder de quiz ‘Wie ben ik”, gepresenteerd door Caroline Tensen. Hiernaast presenteerde hij ook meerdere radioprogramma’s en maakte liedjes.

In 2010 werd Van Duin op de zaterdagavond van Nederland 1 de vervanger van Paul de Leeuw. Hij maakte hier de show ‘Van Duin op z’n best’, een compilatie-programma met oud en nieuw materiaal van zijn werk. In 2014 was Van Duin gastartiest tijdens de vier concerten van de Toppers in de Amsterdam Arena. In 2014 maakte Van Duin, samen met de TROS, 16 afleveringen van 50 Jaar Van Duin. In 2015 vierde Van Duin dit jubileum met een speciaal gala vanuit het Beatrix Theater in Utrecht. Later werd dit gala uitgezonden bij de AVROTROS.

Weetjes over André van Duin:

 • André was niet tevreden met zijn achternaam, Kloot, en besloot deze in 1966 officieel te
  veranderen in Kyvon;
 • In 1965 kwam zijn eerste single uit, genaamd: Hé! Hé! (Ik heet André);
 • Op maandag 24 januari 2011 kreeg Van Duin de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010;
 • Sinds 29 april 2011 is Van Duin officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Zoals je kunt lezen zijn al deze bekende Rotterdammers enorm veelzijdig. Ze zitten niet stil en moeten het niet van maar één talent hebben! #trotsoprotterdam

 

Ontdek Rotterdam: