Kosten koper berekenen 2022

Kosten koper berekenen 2022

Bij de zoektocht naar een nieuwe woning of een nieuw appartement kom je vaak de term k.k. tegen. Maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over kosten koper.

In dit artikel:

 1. Wat is kosten koper (k.k.)?
 2. Dit zijn de kosten kopen voor 2022
  • 2.1 Vrijstelling van kosten koper
  • 2.2 Voorwaarden vrijstelling k.k.
 3. Welke kosten vallen onder k.k. en welke juist niet?
  • 3.1 Dit valt officieel onder k.k.
  • 3.2 Aanvullende kosten
   • 3.2.1 Bankgarantiekosten
   • 3.2.2 Taxatiekosten
   • 3.2.3 Aanvraagkosten van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
   • 3.2.4 Kosten en rente overbruggingskrediet
   • 3.2.5 Bouwkundige keuring
   • 3.2.6 Advies- en bemiddelingskosten
 4. Kosten koper berekenen in 2022
 5. Nieuwbouwwoning en kosten koper
 6. Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?
  • 6.1 Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar
  • 6.2 Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar
 7. Bespaar met een makelaar uit Rotterdam

 

1. Wat is kosten koper (k.k.)?

K.k. is de afkorting van kosten koper. Bij het kopen van een huis komen naast de koopsom nog bijkomende kosten die betaald moeten worden. Ook wel de kosten koper genoemd.

Waar bestaan kosten koper uit

Kosten koper zijn officieel onderverdeeld in 2 soorten kosten: overdrachtsbelasting en kosten voor de transportakte. Maar in de praktijk zie je vaak dat kosten koper een verzamelnaam is voor alle kosten die de koper maakt bij de aankoop van een woning of appartement.

2. Dit zijn de kosten kopen voor 2022

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning of appartement dan zie je vaak de afkorting k.k. staan. K.k. staat voor kosten koper. Dit zijn de bijkomende kosten die jij als koper betaalt voor de overdracht van de woning. Elk jaar bepaalt de overheid de hoogte van de kosten koper. Hoeveel is kosten koper? Voor het jaar 2022 zijn de koper kosten berekend op 2% van de koopsom van de woning of het appartement.

Kosten Koper

2.1 Vrijstelling van kosten koper

In 2022 is er een uitzondering gemaakt voor starters op de woningmarkt. Ben je jonger dan 35 en is de koopsom van de woning niet meer dan € 400.000,-? Dan profiteer je eenmalig van vrijstelling van de kosten koper. Je hoeft dan geen koper kosten te betalen. Dit scheelt je al snel maximaal € 8.000,-. Vrijstelling van de kosten koper wordt ook wel starters vrijstelling genoemd. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

2.2 Voorwaarden vrijstelling k.k.

Vrijstelling van kosten koper scheelt je al snel duizenden euro’s.

De voornaamste voorwaarden zijn:

 • Je bent jonger dan 35 jaar, maar ouder dan 18.
 • Je bent starter en hebt nog niet eerder gebruikt gemaakt van de vrijstelling. Dit wordt schriftelijk vastgelegd bij de notaris.
 • De koopsom van je woning of appartement is niet hoger dan € 4.000.000,-.
 • Je wordt zelf hoofdbewoner van de woning.

Er zijn nog een aantal regels. Deze zijn te vinden op de site van de Belastingdienst.

Koop je de woning of het appartement voor de verhuur of als belegging? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting over je nieuwe huis.

Makelaar Rotterdam

3. Welke kosten vallen onder k.k. en welke juist niet?

De kosten koper zijn de bijkomende kosten waar de koper rekening mee moet houden bij de aankoop van de woning. Maar welke kosten vallen allemaal onder kosten koper (k.k)?

3.1 Dit valt officieel onder k.k.

Onder de kosten koper vallen officieel maar 2 kostenposten.

De kosten koper bestaan uit:

 • Overdrachtsbelasting;
 • Notariskosten.

Onder de notariskosten vallen de transportakte kosten en de kosten voor het inschrijven bij het Kadaster. De transportakte is het document waarmee u officieel eigenaar wordt van de woning. Transportakte wordt ook wel eigendomsakte, leveringsakte of akte van levering genoemd. Elke notaris heeft zijn eigen tarief, maar gemiddeld gezien kost een akte van oplevering ongeveer € 500,-

3.2 Aanvullende kosten

Andere aanvullende kosten die onder de paraplu van kosten koper (k.k.) vallen zijn:

 • Bankgarantiekosten
 • Taxatiekosten
 • Aanvraagkosten van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten en rente overbruggingskrediet
 • Bouwkundige keuring
 • Advies- en bemiddelingskosten.

3.2.1 Bankgarantie

Bankgarantie is meestal 10% van de overeengekomen koopsom die verstrekt wordt door de bank. De bankgarantie geeft de verkopende partij zekerheid dat de woning wordt verkocht. Heb je genoeg eigen geld voorhanden? Dan is het ook mogelijk om in plaats van een bankgarantie een waarborgsom te betalen. Zowel de bankgarantie als de waarborgsom moet binnen 14 dagen na het tekenen van de koopakte worden voldaan.

3.2.2 Taxatiekosten

Taxatiekosten zijn meestal verplicht wanneer je een bestaande woning wilt overnemen. Een taxateur of makelaar stelt een taxatierapport op van de woning. Hierin wordt ook een bouwtechnische keuring meegenomen. Voor het taxatierapport inclusief bouwkundig rapport betaal je taxatiekosten. De kosten hiervan verschillen per taxateur en makelaar. Deze kosten zijn soms onderhandelbaar.

3.2.3 Aanvraagkosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Aanvraagkosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn voor 2022 vastgesteld op 0,6% van het hypotheekbedrag. Deze kosten verdien je alweer snel terug met het rentevoordeel waar je van profiteert.

3.2.4 Rente en kosten overbruggingskrediet

De rente van het overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen wanneer het overbruggingskrediet is afgesloten voor je eigen woning. Een overbruggingskrediet is een krediet waar je gebruikt van kunt maken als je overwaarde op je oude woning hebt, maar deze nog niet hebt verkocht.

3.2.5 Bouwkundige keuring

Het is altijd aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren als je een bestaande woning koopt. Het bouwkundig rapport geeft je inzichten over de staat van het huis. Dit kan in je voordeel werken bij de onderhandelingen over de verkoopprijs van de woning.

3.2.6 Advies- en bemiddelingskosten

Advies- en bemiddelingskosten betaal je voor het advies, het afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen. Ook deze kosten verschillen per hypotheekadviseur.

Nieuwsgierig hoeveel hypotheek jij kunt krijgen voor je nieuwe droomwoning? Maak hier vrijblijvend een afspraak om je financiële planning in kaart te brengen. Of ben je juist io zoek naar een droomwoning in 1 van de gerste wijken van Rotterdam? Neem dan vrijblijvend contact op met de NVM-aankoopmakelaars van Lokkerbol Makelaardij.

4. Kosten koper berekenen in 2022

Zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar in 2022? Het antwoord hierop is nee. Meer dan 100% van je woningwaarde lenen is in 2022 niet mogelijk. Kosten koper meefinancieren is daarom niet mogelijk.

Houdt er dus rekening mee dat je zelf geld inbrengt om de kosten koper (k.k.) te betalen. De kosten koper bedragen een bepaald percentage van de verkoopprijs. In 2022 is dit 2% van de koopprijs. De k.k. zullen dus al snel oplopen tot duizenden euro’s. Zoals eerder genoemd in dit artikel is er de mogelijkheid om vrijstelling te krijgen voor de kosten koper.

 

Makelaar op kantoor

5. Nieuwbouwwoning en kosten koper

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning betaal je geen kosten koper. Vaak wordt de woning direct op je naam gezet. Kosten die je anders bij de notaris zou maken, zijn al doorberekend in de verkoopprijs. Bij nieuwbouwwoningen zie je de term v.o.n. staan. Dit betekent ‘vrij op naam.’ In dit geval betaal je dus geen kosten koper.

6. Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Bij het kopen van een nieuwe woning of appartement worden er allerlei kosten gemaakt. Denk hierbij aan kosten koper, taxatiekosten, afsluitkosten hypotheek enzovoorts. Bij de belastingaangifte betaal je dan eenmalig minder inkomstenbelasting (box 1). Zijn kosten koper aftrekbaar? Ontdek het hieronder.

6.1 Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar:

 • Gemaakte kosten voor het afsluiten en de bemiddeling van de hypotheek.
 • Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek.
 • Notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor de inschrijving bij het Kadaster.
 • Eventuele aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie.

6.2 Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar:

 • Makelaarskosten en andere bemiddelingskosten bij de aankoop van de woning of het appartement.
 • Overdrachtsbelasting (onderdeel van de kosten koper).
 • Kosten voor de leveringsakte. Deze bestaan uit de notariskosten en de kosten voor inschrijving bij het Kadaster.

7. Bespaar met een makelaar uit Rotterdam

Ook als de kosten niet aftrekbaar zijn is het mogelijk om op kosten te besparen. Makelaars, notarissen en hypotheekadviseurs bepalen namelijk hun eigen tarief. Door hierover te onderhandelen bespaar je geld. De NHG-kosten en de overdrachtsbelasting zijn vaste bedragen. Hierop kan niet worden bespaard.

 

Veelgestelde vragen

1. Kosten makelaar bij verkoop huis aftrekbaar?

Nee, de makelaarskosten zijn fiscaal niet aftrekbaar. Dit geldt ook voor enkele andere kosten voor de verkoop van een woning, zoals de taxatiekosten.

 

Meer artikelen zoals deze: