Voordelen aankoopmakelaar: 10 redenen waarom je een aankoopmakelaar inschakelt die aangesloten is bij de NVM

Voordelen aankoopmakelaar: 10 redenen waarom je een aankoopmakelaar inschakelt die aangesloten is bij de NVM

Het vinden van je droomhuis is lastig. Vooral in deze drukke tijden: werk, kinderen, sporten en je partner wil ook nog graag wat aandacht. Ga dan ook nog maar eens op zoek naar een nieuwe woning. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Maak kennis met: de aankoopmakelaar (of aankopend makelaar)! Welke werkzaamheden een makelaar allemaal voor je uit handen neemt? En welke voordelen aankoopmakelaar inschakelen met zich meebrengt? Dat ontdek je allemaal in dit artikel.

In dit artikel:

 1. Wat doet een aankoopmakelaar?
 2. Dit zijn de taken van een aankoopmakelaar
  • Deze taken voert de aankoopmakelaar niet uit
 3. Waar staat NVM-aankoopmakelaar voor?
 4. Dit zijn de voordelen van een NVM-makelaar
 5. Hoe voordelig is een aankoopmakelaar?

Dit artikel in 30 seconden:

 • Als je een aankoopmakelaar inschakelt ontlast hij of zij je bij het kopen van een huis. Een aankoopmakelaar weet bovendien welke huizen in de toekomst te koop staan: zo heb je een voorsprong op andere mensen die een huis zoeken.
 • Een NVM-makelaar heeft een eed afgelegd, waardoor je met deze makelaar gegarandeerd kwaliteit in huis haalt (no pun intended).
 • Verder heeft een NVM-makelaar allerlei andere voordelen die je verderop in dit artikel vindt.
 • Lokkerbol is een makelaar (Rotterdam) die specialist is in de leukste buurten en wijken van de grootste havenstad uit Europa. Klanten waarderen hun lokale marktkennis en deskundigheid met een ruime 9.

1. Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van je droomhuis of droomappartement. Daarnaast ondersteunt hij of zij je bij het kopen van het huis. Doordat de aankoopmakelaar vakkennis heeft en de lokale woningmarkt kent, zal de makelaar je goed kunnen informeren. Hierdoor weet de makelaar welke woningen in de toekomst te koop staan. Zo heb je een voorsprong op andere woningzoekenden.

Koopcontract tekenen

2. Dit zijn de taken van een aankoopmakelaar

 • De aankoopmakelaar helpt jou zoeken naar je droomwoning.
 • De aankoopmakelaar gaat samen met jou de woning bezichtigen.
 • De aankoopmakelaar onderhandelt vanuit jouw budget met de verkopende partij (verkoopmakelaar) over de prijs. De makelaar heeft kennis van de waarde van de woning.
 • De aankoopmakelaar voert juridische en administratieve zaken uit. Een voorbeeld hiervan is het doornemen van de koopakte. Hiermee voorkom je dat gemaakte afspraken verkeerd in het koopcontract staan (wat zeer nadelige gevolgen zou kunnen hebben).
 • De aankoopmakelaar voert de inspectie uit voor de overdracht van de woning.
 • De aankoopmakelaar kijkt met een kritisch oog naar de woning. Eventuele gebreken kunnen worden meegenomen in het voorlopige koopcontract. Hier kun je tijdens de onderhandeling op inspelen.
 • De aankoopmakelaar houdt je scherp. Als jij verliefd op de woning bent, kan het zijn dat je veel te hoog gaat bieden. De makelaar is niet emotioneel betrokken bij de woning en zal jou adviseren wat een reëel bod is.
 • De aankoopmakelaar heeft een groot netwerk. Hierdoor krijgt het vaak al door welke woningen er in de verkoop komen, voordat ze bijvoorbeeld op Funda komen te staan.

Deze taken voert de aankoopmakelaar niet voor je uit:

 • De aankoopmakelaar voert geen bouwkundige keuring uit;
 • De aankoopmakelaar mag geen taxatie uitvoeren;
 • De aankoopmakelaar houdt zich vaak ook niet bezig met de hypotheek.

Nvm makelaars

3. Waar staat NVM-aankoopmakelaar voor?

Voor 2001 was makelaar een beschermde titel. Je had een diploma nodig om het vak uit te mogen oefenen. Na 2001 is makelaar geen beschermde titel meer. Hierdoor kan en mag iedereen zich makelaar noemen. Wie waarborgt de kwaliteit van de makelaar dan? Makelaars die zijn aangesloten bij het NVM geven deze garantie wel.

NVM is de afkorting van Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerend goederen. Bij deze brancheorganisatie zijn ruim 4400 gecertificeerde en deskundige makelaars en taxateurs aangesloten. Een NVM-aankoopmakelaar heeft een eed of belofte af moeten leggen voordat hij of zij aangesloten mag worden bij de brancheorganisatie. De NVM-makelaar handelt dus altijd vanuit de NVM-erecode en streeft naar kwaliteit. Een NVM-makelaar staat voor Onafhankelijkheid, Kwaliteit en Integriteit.

Er zijn in Nederland nog 2 andere brancheorganisaties in de woningmakelaardij, te weten VBO Makelaars en VastgoedPro.

In totaal zijn er dus 3 brancheorganisaties voor woningmakelaars:

 • NVM;
 • VBO Makelaars;
 • VastgoedPro.

Ben je op zoek naar een NVM-makelaar in Rotterdam? De NVM-makelaars van Lokkerbol Makelaardij staan voor je klaar om je droomwoning te vinden. Daarnaast begeleiden ze je bij de koop van de woning: Zo wordt je zoveel mogelijk ontlast wat betreft ingewikkelde en juridische zaken. Bovendien is Lokkerbol specialist in unieke buurten van de havenstad. Klanten waarderen onze deskundigheid en lokale marktkennis met een ruime 9.

Wil je de kans op een (voordelige) woning in Rotterdam vergroten? Neem dan vrijblijvend contact op met Lokkerbol Makelaardij Rotterdam. Of ontdek meer over ons aanbod aan betaalbare woningen.

Nvm makelaars Lokkerbol

4. Dit zijn de voordelen van een NVM-makelaar: Bespaar met o.a. de perfecte onderhandelingsstrategie

Je weet nu wat een makelaar doet (en wat niet). Daarnaast weet je ook dat een NVM-makelaar een gecertificeerde makelaar is: hiermee garandeer je jezelf van kwaliteit. Bovendien heeft een NVM-makelaar een eed (erecode) heeft afgelegd om deze kwaliteit te leveren. Dan is het nu tijd om de voordelen van een NVM-makelaar te bespreken.

Een NVM-makelaar heeft de volgende voordelen:

 1. Je staat er niet alleen voor tijdens je zoektocht naar een woning: de makelaar kan zijn netwerk aanspreken.
 2. Omdat een makelaar met je meegaat bij een bezichtiging, weet je precies waar je op moet letten.
 3. Omdat een makelaar de waarde van de woning kent (en je budget), kan hij uitstekend voor je onderhandelen.
 4. Omdat een makelaar juridische en administratieve zaken uitvoert, voorkom je dat zaken fout gaan (zoals in het koopcontract).
 5. Een makelaar inspecteert de woning voor overdracht op eventuele gebreken. Zo weet je zeker dat je huis wordt afgeleverd, zoals vooraf afgesproken.
 6. Eventuele gebreken kunnen zoals gezegd meegenomen worden bij de onderhandeling. Zodat je een betere positie hebt als koper (je krijgt waar voor je geld, of misschien krijg je woning zelfs goedkoper).
 7. Een makelaar helpt je het hoofd koel te houden: bij Lokkerbol weten we namelijk precies wat een woning in Rotterdam waard is.
 8. Doordat een makelaar weet welke woningen te koop zullen staan, heb je een voorsprong op andere woningzoekenden.
 9. Met een NVM-makelaar ben je bovendien verzekerd van kwaliteit, omdat de makelaar zich houdt aan de NVM-erecode.
 10. Een NVM-makelaar adviseert je over hoe je jouw huis verduurzaamt. Zo bespaar je op energiekosten en wordt je huis meer waard. Ook als koper profiteer je daarvan: je hypotheek mag 106% van de woningwaarde zijn, als je energiebesparende maatregelen meefinanciert.

Op zoek naar een NVM-aankoopmakelaar in Rotterdam? Neem dan vrijblijvend contact op met Lokkerbol Makelaardij om de mogelijkheden te bespreken. 

5. Hoe voordelig is een aankoopmakelaar?

De tarieven (ook wel makelaarscourtage genoemd) van een aankoopmakelaar verschillen nogal wat. Er zijn makelaars die een vast tarief vragen, maar er zijn ook aankoopmakelaars die een bepaald percentage van de aankoopprijs vragen. Als de makelaar een bepaald percentage van de aankoopprijs vraagt, kan het dus zijn dat hij de verkoopprijs hoog houdt. Hierdoor ontvangt de aankoopmakelaar meer courtage.

Is een aankoopmakelaar inschakelen fiscaal aftrekbaar? Vraag het Edwin: onze onafhankelijke hypotheekadviseur die je alles kan vertellen over het financieren van een woning. Lees meer over Edwin of maak meteen aan afspraak.

Zoek je woning? Misschien interesseren deze artikelen je ook: