De mooiste plekjes (Rotterdam)

De mooiste plekjes (Rotterdam)

Zoek je iets nieuws om te doen in het zoveelste weekend? Lokkerbol heeft de oplossing, want ze zijn THUIS in Rotterdam! Deze stad zit vol cultuur, historie en biedt talloze bezienswaardigheden en activiteiten. Zin in een mooie wandeling? Verken het Eiland van Brienenoord. Liever een museum of culturele attractie? Bezoek het Boijmans van Beuningen. Lokkerbol Makelaardij heeft een lijst samengesteld van de mooiste parken en natuurgebieden, de interessantste musea en culturele attracties en de gezelligste plekken om iets te eten of drinken. Met deze tips wordt je weekend gegarandeerd een succes!

Centraal station Rotterdam.
Centraal station Rotterdam.

Openbaar Vervoer

Rotterdam heeft een uitstekend openbaar vervoersysteem, dat bestaat uit bussen, trams, metro’s en watertaxi’s. Het is gemakkelijk om je weg te vinden in de stad en de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Daarnaast biedt de stad fietsverhuur, waardoor je op een milieuvriendelijke en gezonde manier de mooiste plekjes van Rotterdam kunt ontdekken!

Prachtig aanzicht Erasmusbrug en de typerende Rotterdamse hoogbouw.
Prachtig aanzicht Erasmusbrug en de typerende Rotterdamse hoogbouw.

1. Moderne Architectuur: van de Maastoren tot de Erasmusbrug

Rotterdam staat bekend om zijn moderne architectuur. De stad heeft een groot aantal moderne wolkenkrabbers, zoals De Rotterdam en de Maastoren. Het Nieuwe Station, met zijn futuristische ontwerp, is een must-see voor liefhebbers van hedendaagse architectuur. Daarnaast is de Erasmusbrug, ook wel bekend als “De Zwaan”, een icoon van de stad.

De Kubuswoningen.
De Kubuswoningen.

2. De Kubuswoningen

Als je Rotterdam bezoekt, mag een bezoek aan de Kijk-Kubus niet ontbreken. Deze unieke woningen, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom, zijn gebouwd in de vorm van een kubus die op zijn punt staat en zijn opengesteld voor publiek. Bij een bezoek aan de Kijk-Kubus krijg je de kans om de woning van binnen te bekijken en een kijkje te nemen in het dagelijks leven van de bewoners. Je kunt zien hoe het interieur is ingericht en hoe de verschillende ruimtes zijn ingedeeld.

3. Rotterdam Noord

Rotterdam Noord is een opkomend en levendig deel van de stad, waar je de perfecte mix van historische en moderne architectuur kunt vinden. De Rotterdamse skyline, met zijn indrukwekkende wolkenkrabbers, is hier een prachtig voorbeeld van. In dit stadsdeel vind je ook het oude station, waar je kunt genieten van de historische charme van het gebouw.

Uitzicht op Hotel New York in Rotterdam.
Uitzicht op Hotel New York in Rotterdam.

4. Hotel New York

Hotel New York is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn en is een bijzonder gebouw met een rijke geschiedenis. Dit monumentale pand biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en de rivier de Maas. Een bezoek aan Hotel New York is zeker de moeite waard, of je nu een weekendje Rotterdam plant of gewoon een fijn terras zoekt om te genieten van het uitzicht.

5. Oude Station en Nieuwe Station

Het oude station van Rotterdam, nu omgetoverd tot een trendy winkel- en horecagelegenheid, biedt een fascinerend contrast met het futuristische nieuwe station. Het Centraal Station van Rotterdam, met zijn indrukwekkende architectuur, is een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer en een icoon van de stad.

6. Street Art

Rotterdam staat bekend om zijn indrukwekkende en kleurrijke street art, die je op verschillende plekken in de stad tegenkomt. Kunstenaars van over de hele wereld hebben hun stempel gedrukt op de muren en gebouwen van Rotterdam. Je kunt zelf op ontdekkingstocht gaan of deelnemen aan een street art tour om de beste werken te ontdekken.

7. Wijk Kralingen

De wijk Kralingen is een charmante en historische buurt met prachtige oude huizen, veel groen en gezellige pleintjes. De Kralingse Plas en het Kralingse Bos vormen samen een groene oase in de stad, waar je kunt genieten van een wandeling, picknick of een rondje hardlopen.

Een prachtige vijver die uitkijkt op de wijk Kralingen.
De wijk Kralingen.

8. De Groene Parels van Rotterdam

Rotterdam, hoewel vooral bekend om zijn moderne architectuur en haven, herbergt ook verrassend mooie natuurgebieden. Deze groene oases bieden de perfecte ontsnapping aan de stedelijke drukte. Het Kralingse Bos en de Kralingse Plas vormen samen een prachtig recreatiegebied, ideaal om te wandelen, fietsen of picknicken.

Het Eiland van Brienenoord is een uniek stukje natuur in de stad, waar je Schotse hooglanders kunt tegenkomen en kunt genieten van de rust langs de rivier de Nieuwe Maas. Verderop meer hierover…

Verder vind je in Rotterdam ook het Vroesenpark, een groot stadspark met speel- en sportfaciliteiten, en het historische Delfshaven met zijn charmante grachten en groene kades. Deze natuurgebieden maken Rotterdam een veelzijdige en aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers

Eiland Brienenoord.
Eiland Brienenoord.

9. Het eiland van Brienenoord

Eiland van Brienenoord? Nog nooit van gehoord! Het eiland is in de 19e eeuw ontstaan en kreeg in 2020 en 2021 een grote opknapbeurt. Via twee bruggen is het eiland te bereiken.

Let wel op; alleen leden van de volkstuinvereniging mogen met de auto het eiland op. Maar wat kun je hier nu eigenlijk allemaal doen? Je kunt hier heerlijk fietsen, wandelen, met de kinderen naar de avontuurlijke speeltuin of gewoon even tot rust komen.

Het eiland van Brienenoord is een natuureiland met bos, grasvlakten, open water en poelen. Tijdens een tocht over het eiland kan het zelfs zijn dat je een Schotse hooglander tegenkomt. Geen paniek, ze zijn tam!

10. Trompenburg Tuinen

De Trompenburg Tuinen zijn een groene oase in de stad. Hier kun je heerlijk wandelen tussen de bijzondere planten en bomen die in volle bloei staan. Deze fotogenieke plek is ook de thuisbasis van de Schotse hooglanders, die graag poseren voor een mooie foto.

11. Fotogenieke plek: De Kralingse Plas en het Kralingse bos

De Kralingse Plas is een prachtige fotogenieke plek waar je kunt genieten van een mooi uitzicht op de skyline van Rotterdam. Hier kun je heerlijk wandelen, picknicken of zeilen. Het omliggende Kralingse Bos biedt een groene en rustige omgeving voor ontspanning en recreatie.

Ook wel; de achtertuin van Rotterdam. Er is ontzettend veel te beleven in het Kralingse Bos! Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of hardlopen. Met de kinderen kun je gezellig naar de kinderboerderij, het hertenkamp of klimmen en klauteren in een van de vele bomen of speeltuintjes.

Ook is er een strandje (Het Strandbad) waar je lekker kan relaxen. Ben je het relaxen zat? Beklim de uitkijktoren en kijk op grote hoogte uit over de Plas. Aan horeca ook geen gebrek. Van een lekkere borrelhap tot uitgebreid dineren. Het kan hier allemaal! Het Kralingse Bos vanaf een andere kant bekijken? Huur een sloepje en ga de plas op!

12. Het Vroesenpark

Het Vroesenpark is een echt stadspark gelegen tegenover Diergaarde Blijdorp. Het park bestaat uit een groot grasveld met speeltoestellen, wandelpaden en bankjes waar je kunt zitten. Zin om een hengeltje uit te gooien? Dat kan hier ook want er is namelijk een grote visvijver.

Rotterdammers komen hier in de zomer graag samen om lekker te barbecueën. Heb je zin in een verfrissend drankje? Ga dan lekker het terras op bij het Vroesenpaviljoen. Kortom; je hebt hier alles wat je nodig hebt om even te ontspannen aan de drukte van de stad.

De toren van de Euromast.
De toren van de Euromast.

13. Bezoek waard: Euromast

De Euromast, het hoogste uitkijkplatform van Nederland, biedt het beste uitzicht over de stad en de haven. Op een heldere dag kun je zelfs de kustlijn en de stad Den Haag in de verte zien. Een bezoek aan de Euromast is absoluut de moeite waard om Rotterdam vanuit een ander perspectief te bekijken.

14. Het Euromastpark

Een unieke plek zo midden in de stad! Het Park is gelegen naast de Euromast en het Erasmus MC. Naast dat er diverse horecagelegenheden zijn is het Park de perfecte plek om te picknicken en te barbecueën. In het Park is een barbecue zone aangewezen waar zelfs speciale afvalbakken voor de kooltjes staan.

Het Park wordt prachtig onderhouden en heeft bomen van meer dan honderd jaar oud. Ook worden hier veel openbare evenement georganiseerd waaronder de Dag van de Romantische Muziek (20 augustus 2023) en de Heerenhuysconcerten (de gehele maand mei op zondag om 11.30 uur). Zin in een gezellige barbecue of picknick? Ga dan eens een kijkje nemen in Het Park!

De geschiedenis van Rotterdam

Rotterdam, ontstaan in 1270, is een bruisende havenstad met een fascinerende geschiedenis. Zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maakte de stad een indrukwekkende wederopbouw door en transformeerde tot een dynamische metropool.

Tegenwoordig staat Rotterdam bekend om zijn baanbrekende architectuur, innovatie en multiculturele sfeer, die bezoekers en bewoners een unieke ervaring bied.

Maritiem Museum met daarvoor een aantal schepen.
Maritiem Museum.

15. Maritiem Museum

Het Maritiem Museum is een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke maritieme geschiedenis van Rotterdam. Het museum biedt een kijkje in het verleden en heden van de havenstad en heeft een uitgebreide collectie van scheepsmodellen, schilderijen en historische artefacten.

Delfshaven.
Delfshaven.

16. Mooiste plek: Historische Delfshaven

Historisch Delfshaven is een van de mooiste plekjes van Rotterdam en biedt een unieke kijk op het verleden van de stad. Dit historische havengebied is een ware tijdcapsule met zijn smalle straatjes, oude pakhuizen en karakteristieke huizen. Een wandeling door Delfshaven is als een reis terug in de tijd, waar je kunt genieten van de sfeer van vervlogen tijden.

17. Monumentale pakhuizen en de Eerste Wolkenkrabber

In Rotterdam vind je een schat aan monumentale pakhuizen en oude gebouwen die getuigen van het rijke handelsverleden van de stad. Het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa, is een prachtig voorbeeld van de architectuur uit die tijd. Het gebouw, dat dateert uit 1898, biedt een schitterend uitzicht over de stad en de haven.

Detail van de Van nelle fabriek.
Detail van de Van Nelle fabriek.

18. UNESCO Werelderfgoedlijst: De Van Nelle Fabriek

Zoals eerder vermeld, staat de Van Nelle Fabriek op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is het een belangrijk symbool van het industriële erfgoed van Rotterdam. Deze voormalige fabriek, met zijn unieke architectuur, is een niet te missen bezienswaardigheid in de stad.

19. Tweede Wereldoorlog: De Verwoeste Stad

Rotterdam heeft een rijke geschiedenis, waarvan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog nog steeds zichtbaar zijn in de stad. Het verwoeste gebied na het bombardement in 1940 is nu de locatie van het indrukwekkende monument “De Verwoeste Stad” van Ossip Zadkine. Historisch Delfshaven, een van de weinige wijken die gespaard is gebleven tijdens het bombardement, biedt een fascinerend inzicht in het verleden van Rotterdam.

De Sint-Laurenskerk in Rotterdam.
De Sint-Laurenskerk (Rotterdam).

20. Kerk stamt uit de Middeleeuwen: De Laurenskerk

De Laurenskerk is een prachtig gotisch gebouw dat dateert uit de middeleeuwen. Het is een van de oudste gebouwen van Rotterdam en heeft verschillende restauraties ondergaan na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. De kerk is niet alleen een belangrijk religieus centrum, maar ook een plek waar concerten en evenementen worden georganiseerd.

21. Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is een fascinerende plek om meer te leren over de natuurlijke geschiedenis van de stad en haar omgeving. Van prehistorische fossielen tot hedendaagse flora en fauna, het museum biedt een boeiend overzicht van het leven op onze planeet door de eeuwen heen.

Prachtige foodhal in Rotterdam Kop van Zuid.
De Markthal: een prachtige foodhal in Rotterdam Kop van Zuid.

22. Smullen in de veelzijdige foodscene van Rotterdam

De foodscene in Rotterdam is levendig en divers en staat bekend om zijn gedurfde en creatieve culinaire ervaringen. In deze dynamische stad vind je een breed scala aan eetgelegenheden, variërend van gezellige cafés en bistro’s tot chique restaurants en hippe eetconcepten. De invloeden van over de hele wereld zijn hier terug te vinden, wat leidt tot een smeltkroes van smaken en keukens.

Bezoek de Markthal, een architectonisch hoogstandje, waar je kunt genieten van een breed aanbod aan gerechten, van traditionele Nederlandse snacks tot exotische Aziatische delicatessen. Of neem een kijkje bij de Fenix Food Factory, een bruisende foodmarkt in een voormalige havenloods waar lokale ondernemers ambachtelijke producten en streetfood aanbieden.

Vergeet niet om de talrijke eetcafés en restaurants in de Witte de Withstraat te verkennen, een culturele hotspot die bekend staat om zijn levendige sfeer en trendy eetgelegenheden. In Rotterdam is er altijd een nieuwe culinaire ontdekking om van te watertanden.

Close-up van het anker van SS Rotterdam.
Close-up van het anker van SS Rotterdam.

23. Weekendje Rotterdam: SS Rotterdam en Fenix Food Factory

Als je een weekendje in Rotterdam doorbrengt, mag je een bezoek aan de SS Rotterdam en de Fenix Food Factory niet overslaan. De SS Rotterdam is een voormalig cruiseschip en tegenwoordig een drijvend hotel en evenementenlocatie.

Op het schip krijg je een uniek kijkje in het luxe leven aan boord tijdens de hoogtijdagen van de trans-Atlantische reizen. De Fenix Food Factory, gevestigd in een voormalig pakhuis, is een culinaire hotspot met een breed aanbod aan lokale en internationale gerechten.

24. Verborgen plekjes: Heilige Boontjes

Heilige Boontjes is een bijzondere koffiebar in het centrum van Rotterdam, gevestigd in een voormalig politiebureau. Het unieke concept van deze koffiebar is dat het ex-gedetineerden een kans biedt om hun leven weer op de rails te krijgen. Hier geniet je van heerlijke koffie en steun je tegelijkertijd een goed doel.

25. Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat is een levendige en trendy straat in het centrum van Rotterdam, waar je een geweldige mix van bijzondere winkels, galerieën, bars en restaurants vindt. Het is de perfecte plek om te genieten van een avondje uit, een lekkere maaltijd of een ontspannen middag winkelen.

26. De markthal

De Markthal is een foodie-paradijs die je niet mag missen. Dit unieke gebouw is gevuld met meer dan honderd kraampjes die verse producten aanbieden, van heerlijke kazen en versgebakken brood tot exotische kruiden en specerijen.

Hier kun je terecht voor een snelle snack of uitgebreide maaltijd. En als je van winkelen houdt, kun je ook een bezoekje brengen aan een van de vele leuke winkels in de Markthal.

Skyline Kop van Zuid Rotterdam.
Skyline Kop van Zuid Rotterdam.

27. Kop van zuid

Dit gebied aan de zuidelijke oever van de Maas biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en heeft veel restaurants met uitzicht op het water. Probeer eens de Franse of Italiaanse keuken bij een van de vele restaurants in de omgeving.

Uitzicht op de Oude Haven in Rotterdam.
Uitzicht op de Oude Haven (Rotterdam).

28. BONUS: De Oude haven en de Binnenrotte

Dit gebied aan de zuidelijke oever van de Maas biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en heeft veel restaurants met uitzicht op het water. Probeer eens de Franse of Italiaanse keuken bij een van de vele restaurants in de omgeving.

De Binnenrotte is de thuisbasis van de wekelijkse markt en biedt ook een breed scala aan restaurants en bars. Hier vind je voornamelijk lokale gerechten, van traditionele Hollandse maaltijden tot moderne fusiongerechten. Het is de perfecte plek om te genieten van een lekker hapje of drankje na een dagje winkelen op de markt.

NVM Makelaar Rotterdam centrum
Antoine Lokkerbol.

Of je nu een kunstliefhebber, foodie, geschiedenisfanaat of op zoek naar een woning in Rotterdam bent, er is voor iedereen wat te beleven. In deze uitgebreide tekst hebben we je meegenomen op een ontdekkingstocht langs de mooiste plekjes van de stad.

Plan je bezoek aan Rotterdam en ontdek zelf wat deze prachtige stad te bieden heeft! Als je vragen hebt over de verkoop of aankoop van een woning of appartement, neem dan snel contact op met Lokkerbol, de makelaar die thuis is in Rotterdam. Laat je inspireren!