Alles over de San Francisco loods (het Landverhuizersmuseum) op Katendrecht

Alles over de San Francisco loods (het Landverhuizersmuseum) op Katendrecht

Als échte Rotterdamse makelaar hebben wij niet alleen neus voor prachtige woningen, maar zijn wij uiteraard ook op de hoogte over alle ontwikkelingen in de stad Rotterdam. Katendrecht is een gebied wat de laatste jaren volop in ontwikkeling is geweest en nog steeds in ontwikkeling is. Wanneer je op Katendrecht arriveert zie je tegenover de Fenix I, op de rand van het Deliplein, een ander gebouw staan.

Wij krijgen regelmatig de vraag wat nou eigenlijk de plannen zijn voor dit gebouw én wat er op het gebouw staat. Is dit nou een glijbaan? Wij als Rotterdamse makelaar zijn uiteraard van deze plannen op de hoogte en informeren je hier graag over.

Het gebouw waar wij menig vraag over krijgen is het gebouw Fenix II waar het Landverhuizersmuseum zich gaat vestigen. Bovenop het gebouwd bevindt zich een Tornado. Hoe dat zit? Daar vertellen we je alles over in dit artikel.

Fenix loodsen Katendrecht Rotterdam
Bron: fenix.nl

Laten we eerst eens beginnen met een korte historische tijdlijn:

1923: De San Franciscoloods opent zijn deuren op Katendrecht. De grootste op- en overslagloods van de wereld en is van de Holland-Amerika lijn dat hier al zijn bulkgoederen als graan en staal op slaat.
1944: De kades worden opgeblazen door de Duitse bezetter, waardoor de San Francisco loods zwaar wordt beschadigd.
1948: Er breekt brand uit in het midden van de San Franciscoloods waardoor het middelste gedeelte van het gebouw onherstelbaar beschadigd raakt.
1950: De loods wordt herbouwd als Fenix I en Fenix II, die de mythische vogel symboliseren die herrijst uit zijn as.
2014: De loods kreeg zijn grootste bekendheid door de komst van de Fenix Food Factory. Een overdekte markt waar jij als bezoeker terechtkan voor je boodschappen of een borrel aan de kade bij een lokale ondernemer. De Fenix Food Factory is in de tussentijd verhuisd naar Fenix.
2018: Fenix II krijgt een culturele bestemming, ontworpen door architect Ma Yansong die zich laat inspireren door de haven en de geschiedenis van de landverhuizers.
2020: De restauratie begint!
2022: De liftkern van ‘de Tornado’ arriveert, het spectaculaire uitzichtplatform van het nieuwe museum.
2025: Het Landverhuizersmuseum opent zijn deuren! 

Wat kun je verwachten van het Landverhuizersmuseum?

Stichting Droom en Daad zal in 2025 een museum openen om de miljoenen landverhuizers te herdenken die in de negentiende eeuw Europa en Rotterdam verlieten. De loods wordt terug in de originele staat van 1923 gerestaureerd. De vernieuwde Fenixloods II zal de geschiedenis van landverhuizers vertellen, met een kunstcollectie die aansluit bij het thema. Fenix II krijgt 2 entrees; één aan de kant van de kade en de ander aan de kant van het Deliplein. Als je Fenix II binnen stapt kom je terecht op een overdekt plein dat ruimte zal bieden aan culturele voorzieningen, creatieve bedrijven en horeca.

Op de eerste etage bevindt zich het museum waar het onderwerp migratie centraal staat, met kunst, fotografie en persoonlijke objecten. Zo kun je verdwalen in een uniek doolhof van 2.000 koffers met bijbehorende verhalen. Dit doolhof, een van de grootste kunstinstallaties van het museum, symboliseert de betekenis van je koffers pakken en vertrekken.

De Tornado: Het meesterwerk van het Chinese architectenbureau

De Tornado wordt het spectaculairste onderdeel van Fenix II. De Chinese: ‘MAD Architects’, ontwerpt een spectaculair uitzichtplatform. FENIX landverhuizersmuseum heeft voor deze Chinese architect gekozen omdat Katendrecht ooit de eerste Chinatown van Continentaal Europa was. In het midden van het gebouw komen twee trappen in de vorm van een helix. De trappen, genaamd de Tornado, zijn meer dan een functioneel element. Het is een kunstwerk en een ontmoetingsplek waar mensen elkaar ‘op reis’ tegenkomen.

Bron: fenix.nl

Samenwerking met Ellis Island

De locatie van het nieuwe Landverhuizersmuseum is van grote historische betekenis. Sinds 1872 vertrokken miljoenen mensen vanaf Katendrecht en de Wilhelminapier uit de Oude Wereld, op zoek naar een beter leven, voornamelijk via Ellis Island in New York. Het museum op Ellis Island, dat jaarlijks door twee miljoen mensen wordt bezocht, is ook een partner geworden van dit project. Het project omvat verder samenwerkingen met het Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en het Wereldmuseum.

Stichting Droom en daad

Stichting Droom en Daad is een particulier cultuurfonds dat in 2017 is opgericht door de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm. Deze familie maakte fortuin met onder meer de Holland-Amerikalijn. Droom en Daad staat onder leiding van Rotterdammer Wim Pijbes, voormalig directeur van de Kunsthal, het Rijksmuseum en Museum Voorlinden.

Wij kijken met spanning uit naar de opening van het Landverhuizersmuseum in 2025 en zijn verheugd over de prachtige ontwikkelingen op het geliefde Katendrecht. Zodra dit museum zijn deuren opent, zal het niet alleen een culturele aanwinst zijn, maar ook een verrijking voor het bruisende Rotterdam.

Ben je nieuwsgierig naar de verdere ontwikkelingen op Katendrecht?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, en wij vertellen je graag alles over wat er speelt. Met meer dan 20 jaar specialisatie in de karakteristieke wijken van Rotterdam, zijn wij echt Thuis in Rotterdam!

Overweeg je een huis te verkopen of juist aan te kopen in Rotterdam? Met bijna een kwarteeuw aan ervaring kennen we de Rotterdamse woningmarkt door en door. Onze makelaars zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen in de kenmerkende wijken van Rotterdam. Onze makelaars op Katendrecht staan klaar om je te helpen jouw droomhuis te vinden. Of je nu je huis wilt verkopen, een woning wilt kopen, of gewoon een vraag hebt, Lokkerbol Makelaardij staat voor je klaar!