Trends en ontwikkelingen op de Rotterdamse woningmarkt in 2024

Trends en ontwikkelingen op de Rotterdamse woningmarkt in 2024

In het afgelopen jaar, 2023, heeft de Rotterdamse woningmarkt opnieuw aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt. Waar het begin vorig jaar allemaal nog vrij onzeker leek, heeft de markt zich positief ontwikkeld. Een van de grootste veranderingen die wij hebben waargenomen is de focus op het energielabel en de verduurzaming van betaalbare woningen.

In deze blog delen we graag meer over hoe wij, als Rotterdamse makelaar, deze veranderingen op de woningmarkt ervaren en zetten we graag de belangrijkste fiscale wijzigingen voor je op een rijtje. Als je de voorkeur geeft aan persoonlijke advies, staat een van onze makelaars uiteraard klaar om je hier meer over te vertellen onder het genot van een lekker bakkie! 

Trends Woningmarkt Rotterdam 2024

Allereerst even wat cijfers op een rijtje. Elk kwartaal brengt de NVM de koopwoningmarkt in kaart. Door je te verdiepen in de huidige markttrends maak je een betere inschatting van de concurrentie, het aanbod van de woningen en hoe de markt zich gaat ontwikkelen. 

Het aantal transacties:

Het aantal transacties laat zien hoeveel woningen er in een kwartaal zijn verkocht door NVM-makelaars. In 2023 zijn er in kwartaal 4 2495 woningen verkocht in het gebied Groot Rijnmond. Dit is een stijging van 13 % t.o.v. een jaar eerder. 

Transactieprijs:

De transactieprijs toont de gemiddelde verkoopprijs van alle in een kwartaal verkochte woningen. De gemiddelde verkoopprijs van de in het 4e kwartaal verkochte woningen bedraagt € 391.000,- k.k.. Dat is een stijging van 3,6 % op jaarbasis. 

Vraagprijs:

De vraagprijs toont de gemiddelde prijs van alle aan het eind van het kwartaal in aanbod staande woningen. De stijging van de vraagprijs van de afgelopen jaren, gaat onverminderd door. De gemiddelde vraagprijs van de in aanbod staande woningen komt in het 4e kwartaal van 2023 uit op € 491.000,-. Dat is een stijging van 6 % in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. 

Aanbod:

Het aantal woningen dat te koop is aangeboden door NVM-makelaars ligt 30 % lager ten opzichte van het 4e kwartaal vorig jaar.
Zoek je een woning in Rotterdam? Bekijk dan hier ons woningaanbod >

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de woningtransacties 2023 in het gebied Groot Rijnmond vanuit de NVM.

Maar wat kun je nu eigenlijk opmaken uit deze trends en cijfers?

Hieronder tref je een toelichting aan:

Het aantal transacties:

In 2023 werden er in het 4e kwartaal 2495 woningen verkocht door NVM-makelaars, wat een stijging van 13% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze toename duidt op een actieve markt met een grotere vraag naar koopwoningen. Hieruit kun je tevens opmaken dat het vertrouwen weer verder is toegenomen.

Transactieprijs:

De gemiddelde transactieprijs van verkochte woningen in het 4e kwartaal bedroeg € 391.000,- k.k., wat een stijging van 3,6% op jaarbasis vertegenwoordigt. Dit wijst op een toename van de gemiddelde verkoopprijs in de regio Rotterdam.

Vraagprijs:

De vraagprijs van woningen in het 4e kwartaal van 2023 bedroeg € 491.000,-, wat een stijging van 6% is in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit duidt op een voortzetting van de stijgende trend in vraagprijzen.

Aanbod:

Het aantal woningen dat te koop staat aangeboden door NVM-makelaars is 30% lager dan in het 4e kwartaal van het voorgaande jaar. Een afname van het aanbod kan wijzen op een krappe woningmarkt, waarbij de vraag het aanbod overtreft.

In het algemeen suggereren deze cijfers een dynamische en competitieve woningmarkt in het gebied Groot Rijnmond, gekenmerkt door een stijgend aantal transacties, hogere verkoopprijzen en een afnemend aanbod. Het is raadzaam om deze trends in overweging te nemen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot vastgoed in dit gebied.

De fiscale wijzigingen per 2024 voor je op een rijtje

Bovengrens NHG stijgt naar € 435.000,-.

In 2024 is de maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gestegen naar €435.000, ten opzichte van het voorgaande bedrag van €405.000 (2023). Voor energiebesparende maatregelen is het mogelijk om zelfs tot € 461.100 met NHG te lenen. 

Startersvrijstelling naar € 510.000,-

Wanneer je een woning koopt en je bent tussen de 18 en 35 jaar oud, hoef je onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook wel de startersvrijstelling genoemd. Deze startersvrijstelling geldt enkel voor woningen tot een bepaalde waarde. Deze grens is op 1 januari 2024 verhoogd naar € 510.000,- (dit was in 2023 € 440.000,-.)

Meer lenen bij beter energielabel

De maximaal toegestane leennorm voor een woning wordt meer afhankelijk van het energielabel. Wie een energiezuinige woning koopt, kan daardoor vanaf 2024 meer geld lenen. Als je een energiezuinig huis hebt, bespaar je geld op je energierekening en dat extra geld kun je nu gebruiken om je hypotheek te betalen. Vanaf januari 2024 geldt er een  regeling waarbij je bovenop je hypotheek een extra bedrag kunt lenen. Dit kan zelfs oplopen tot €50.000 als je huis gegarandeerd geen energiekosten heeft.

Energielabel Extra leenbedrag aankoop
EFG € 0,-
CD € 5.000,-
AB € 10.000,-
A+ tot en met A++ € 20.000,-
A+++ € 30.000,-
A++++ € 40.000,-
A++++ met garantie € 50.000,-

Extra bedrag lenen om een woning energiezuiniger te maken

Er kan nu ook een extra bedrag worden geleend om het huis energiezuiniger te maken. Hiervoor bestaat een lijst met maatregelen die vrijwel altijd de energierekening doen dalen dan dat de maandlasten voor de hypotheek stijgen. Omdat er bij woningen met een EFG label meer maatregelen nodig zijn, kunnen potentiële kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. 

Energielabel Extra leenbedrag verduurzamen
EFG € 20.000,-
CD € 15.000,-
AB t/m A+++ € 10.000,-
A++++ € 0,-

‘Jubelton’ voor eigen huis verdwijnt

Vanaf 1 januari 2024 is de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, ook wel ‘jubelton’ genoemd, volledig afgeschaft. 

Onveranderd tarief overdrachtsbelasting

Het tarief voor de overdrachtsbelasting is:

  • 2 % voor de woning waar de koper zélf voor een langere tijd gaat wonen en waarvoor bovenstaande startersvrijstelling niet geldt. 
  • 10,4 % voor een woning waar een koper zelf niet gaat wonen of alle andere onroerende zaken, zoals onbebouwde grond, een parkeerplaats of een garagebox. 

Studieschuld

Voor mensen die in 2024 een huis willen kopen en een studieschuld hebben, verandert de manier waarop die schuld wordt meegewogen bij het bepalen van hun hypotheek. Tot nu toe werd vooral gekeken naar het oorspronkelijke bedrag van de studieschuld om de maximale leencapaciteit te bepalen. Maar vanaf 2024 wordt vooral gekeken naar de maandelijkse afbetalingen van die schuld.

Als iemand extra kan aflossen op de studieschuld en daardoor minder per maand hoeft terug te betalen, betekent dit dat je meer kunt lenen. Helaas stijgt op dit moment de rente op studieleningen, wat juist zorgt voor hogere maandelijkse lasten. Hierdoor heeft de studieschuld een grotere invloed op de maximale hypotheek die iemand kan krijgen.

Extra leenruimte voor alleenstaanden

Wanneer je een alleenstaande bent met een inkomen van minimaal € 28.000, is het toegestaan om volgend jaar € 16.000 extra te lenen. Deze extra lening biedt alleenstaanden wat meer financiële flexibiliteit bij de aankoop van een woning.

Dit zijn de trends en voorspellingen voor 2024

Wij hopen dat je door middel van bovenstaande wijzigingen en cijfers een inzicht hebt gekregen in de veranderingen en voorspellingen op de woningmarkt in Rotterdam voor 2024. Hierdoor krijg je een beter beeld van de situatie in de stad Rotterdam en kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen of verkopen van je huis.

Ben je net begonnen met de zoektocht naar jouw droomwoning? Dan is het goed om te weten wat jouw financiële mogelijkheden precies zijn. Dit voorkomt teleurstelling achteraf en vergroot de kans op een mooi stekkie. Edwin van Ooyen, de onafhankelijke hypotheekadviseur waar wij mee samenwerken, helpt je graag bij het vinden van een hypotheek die écht bij jou past. Niet alleen voor nu maar ook voor later!

Of je nu je huis wilt verkopen of een huis wilt aankopen in Rotterdam, bij Lokkerbol Makelaardij krijg je niet alleen een allround dienstverlener, maar ook een lokale Rotterdamse makelaar met een persoonlijke aanpak. Wellicht tot snel!