Lokkerbol woontips: Moet ik eigen geld inbrengen bij het kopen van een woning?

Lokkerbol woontips: Moet ik eigen geld inbrengen bij het kopen van een woning?

Het valt al niet mee, alles wat komt kijken bij het kopen van een woning. De huizenprijzen blijven stijgen, terwijl de maximale hypotheek juist daalt. Daarom is het belangrijk om eigen geld te kunnen inbrengen wanneer je een huis wil kopen. Maar wat houdt het precies in? Hoeveel heb ik nodig? Kan ik niet gewoon lenen van iemand uit mijn omgeving? Dat gaan wij je vertellen!

Eigen geld
Sinds 2018 is het vrijwel onmogelijk om een woning te kopen zonder inbreng van eigen geld. Eigen geld is eigenlijk dus niet meer weg te denken bij het aanschaffen van een woning. Onder eigen geld verstaan we het geld dat je vanuit je eigen zak investeert in het kopen van een woning. De overwaarde na de verkoop van je vorige woning, spaargeld of een schenking van je ouders worden allemaal gezien als eigen geld.

Kosten koper
De eigen kosten bij het kopen van een bestaande woning liggen aanzienlijk hoger dan bij het kopen van een nieuwbouw woning. Dit omdat je geen kosten koper betaalt bij een nieuwbouwwoning, maar de woning vrij op naam koopt. Kosten die zowel bij bestaande bouw als nieuwbouwwoningen komen kijken zijn kosten voor hypotheekadvies/bemiddeling en notariskosten. Deze kosten kunnen enorm verschillen per kantoor. Dus vraag vooral offertes aan bij verschillende kantoren om te kijken wat voor jou het voordeligst is.
Verder is het goed om te weten dat een lening bij een goede vriend of je ouders NIET telt als eigen geld, maar gezien wordt als echte lening. Alleen bij een schenking mag dit geld meegeteld worden bij het eigen vermogen.

Dus wat ben ik nu kwijt?
Hier een voorbeeld om een indruk te geven van wat je ongeveer kwijt bent aan eigen geld bij het kopen van een huis. Stel… je koopt een huis van €300.000,-. Je kan dan zeker al rekenen op overdrachtsbelasting van 2%, wat dus al gauw €6000,- eigen geld is. Dan komen hier nog notariskosten, taxatiekosten, de makelaarscourtage, bouwkundige keurig, kosten NHG en advies- en bemiddelingskosten bij. Uiteraard kan je hier op kosten besparen als je goede research doet en je verdiept in verschillende partijen, maar toch zullen al deze kosten snel tussen de €10.000,- en €18.000,- euro zitten.* Wil jij de muur nog een likje verf geven, de vloer veranderen, je tuin aanpakken of nog wat nieuwe meubels kopen? Ook dit betaal je uit eigen zak!

Overdrachtsbelasting geschrapt
Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud en ga jij voor het eerst een woning kopen? Goed nieuws! Dan vervalt voor jou sinds januari 2021 de overdrachtsbelasting. Dat scheelt je al snel een paar duizend euro bij de aanschaf van een woning! Wel zal dit vanaf april 2021 alleen gelden bij woningen onder de €400.000,-.

* Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend

Wil jij je huis verkopen? Of wil je graag advies over de verkoop van jouw woning? Neem dan contact op met ons en plan een geheel vrijblijvend verkoopgesprek!