Kan ik een huis kopen (zonder spaargeld)? 5 manieren om een huis te kopen als je (meer) eigen geld nodig hebt

Kan ik een huis kopen (zonder spaargeld)? 5 manieren om een huis te kopen als je (meer) eigen geld nodig hebt

Kun je een huis kopen als je geen eigen geld inbrengt? En zo nee: zijn er manieren om toch aan (meer) eigen geld te komen? Over de belastingvrije schenking, hypotheek berekenen, notariskosten en een lening afsluiten bij je ouders.

 

Dit artikel in 15 seconden:

  • Zonder voldoende spaargeld kun je geen huis kopen: je hypotheek mag sinds 2018 niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde (marktwaarde). De marktwaarde is overigens weer wat anders dan de WOZ-waarde: die wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente.
  • Naast de aankoop van je bestaande woning heb je namelijk te maken met extra kosten, zoals kosten voor de notaris en taxatiekosten.
  • Soms kun je meer dan 100% van de woningwaarde lenen: als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, mag je hypotheek in sommige gevallen 106% van de woningwaarde zijn.
  • Er zijn manieren om toch aan eigen geld te komen, zoals: een belastingvrije schenking, de starterslening en een lening van je ouders.
  • Heb je genoeg eigen geld met de stappen hiervoor? Dan is het tijd om een makelaar (Rotterdam) in te schakelen: een die specialist is in de tofste wijken van deze havenstad. Klanten waarderen onze lokale marktkennis met een ruime 9. Zo weet je al welke woningen te koop staan voordat andere mensen dit weten. Slim!
Vrouw probeert inkomen te verhogen door een boom met een gieter geld te geven.
Weinig inkomen? In dit artikel lees je wat je moet doen als je een huis kopen wilt en geen of weining geld inbrengt.

 

Zonder eigen geld een huis kopen: kan dat?

Allereerst het slechte nieuws: het antwoord op de vraag ‘Kan ik een huis kopen zonder eigen geld’ is (tromgeroffel): Nee. ‘Wat stom’, denk je vast. Maar er zijn goede redenen dat je eigen geld nodig hebt, als je een huis wilt kopen.

 

3 redenen waarom je eigen geld nodig hebt als je een huis koopt

De reden dat je eigen geld nodig hebt als je een huis gaat kopen, is omdat je tegenwoordig alleen 100% van de woningwaarde lenen kunt. Waarom kun je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen? Daarvoor zijn 3 redenen:

  1. De overheid en banken willen voorkomen dat je een restschuld hebt: als je hypotheek (lening) hoger is dan de waarde van je huis, blijf je misschien met een schuld zitten als je je huis verkoopt.
  2. Het voorkomt overbieden. Zeker in een verhitte huizenmarkt is overbieden verleidelijk. De kans dat je meer biedt dan die 100% woningwaarde is dan groot. Als er veel vraag is naar woningen wordt er namelijk meer geboden dan de vraagprijs. De vraagprijs ligt dan hoger dan de marktwaarde. Dit weer wat anders dan de WOZ-waarde (dit is de woningwaarde die de gemeente heeft vastgesteld).
  3. Meer zekerheid voor de koper. Als je een huis verkoopt, ga je natuurlijk liever in zee met iemand waarvan je zeker weet dat deze persoon de financiering rond kan krijgen. Dat is eenvoudiger, als de koper meer eigen geld heeft.

Misschien denk je nu: maar als ik de koopsom van een woning kan betalen, heb ik toch genoeg geld om een huis te kopen? Helaas, je zult altijd eigen geld nodig hebben als je een eigen huis koopt: naast de kosten die je betaalt om de woning te kopen, heb je namelijk bijkomende kosten, zoals kosten koper: deze kosten vallen buiten je hypotheek.

 

Wat zijn kosten koper?

Kosten koper zijn dus kosten die je hebt naast de waarde van je huis, zoals:

  • notariskosten;
  • kosten voor een bouwkundige keuring;
  • taxatiekosten;
  • overdrachtsbelasting.

Nu wil je vasten weten wat je voor kosten koper betaalt? Voor kosten koper betaalt de gemiddelde kersverse woningeigenaar ongeveer 6% van de woningwaarde. Ben je jonger dan 35 jaar en is dit je eerste huis? Dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen.

 

Bereken kosten koper

Wil je weten hoe hoog de kosten koper zijn voor de woning die je wilt kopen? Met dit blogartikel bereken je eenvoudig de kosten koper.

 

Man berekent wat hij maximaal aan hypotheek krijgt op basis van zijn inkomen.

 

Zijn er dan geen uitzonderingen, waardoor je meer dan de woningwaarde lenen kunt?

‘Maar zijn er geen uitzonderingen, zodat je minder geld inbrengen hoeft voor de aankoop van je woning?’ wil je vast weten. Die zijn er inderdaad: er zijn 2 uitzonderingen waarbij je minder geld kunt inbrengen als je een woning koopt:

  1. Je betaalt kosten koper alleen voor een bestaand huis: voor nieuwbouw betaal je deze kosten dus niet. Toch zul je ook met nieuwbouw rekening zullen houden met extra kosten, zoals verbouwingen of kosten voor de aanleg van een tuin.
  2. Je neemt energiebesparende maatregelen mee in je financiering: als je gebruikmaakt van energiebesparende maatregelen kun je 106% van de woningwaarde lenen. Er geld wel een maximumbedrag aan € 9.000,- dat je kunt meefinancieren aan energiebesparende maatregelen.

 

Hoe weet je welke energiebesparende maatregelen je nemen kunt?

Bij energiebesparende maatregelen kun je bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Wil je weten hoe energiezuinig het huis is dat je kopen gaat? Kijk dan naar het energielabel: daaraan kun je precies zien hoe duurzaam je woning is.

Je zult dus altijd eigen geld moeten inbrengen als je een huis koopt. Hierna bespreken we 5 manieren hoe je meer eigen geld inbrengen kunt, zodat ook jij een hypotheek afsluit voor je ideale woning.

 

Hoe je toch aan eigen geld komt als je een nieuwe huis kopen wilt: 5 manieren hoe je aan aan meer eigen geld komt

Gelukkig zijn er manieren om toch aan eigen geld te komen om je (eerste) huis te kopen, zoals:

  1. Een schenking: een belastingvrije schenking van je ouders kan je op weg helpen om aan een woning te komen: deze schenking mag niet meer €100.000,- zijn. Verder zijn aan de schenking enkele voorwaarden verbonden.
  2. De starterslening: dit is een extra lening voor starters naast je hypotheek. Via de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting controleer je of de starterslening nog in je gemeente beschikbaar is.
  3. Een familiehypotheek: dit is een hypotheek die je afsluit met familie en officieel kunt vast laten leggen bij de notaris. Jullie kunnen samen de voorwaarden van deze hypotheek bepalen.
  4. Extra leningen: als je minder leent dan wat je maximaal aan hypotheek mag lenen met je inkomen, kun je extra leningen afsluiten. Een extra lening maakt je maandelijkse lasten wel hoger, dus bedenk goed of je dat wil.
  5. Sparen: je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk een woning te huren of bij je ouders te wonen, totdat je genoeg eigen geld voor een woning hebt.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Wil je weten hoeveel eigen geld je precies nodig hebt? In dit artikel laten we zien hoe je maximale hypotheek berekenen kunt + 9 tips voor het kopen van je eerste huis.

Heb je genoeg eigen geld met de stappen hierboven? En zoek je een woning in de mooiste wijken van de grootste havenstad in Europa? Dan is het tijd om een makelaar in Rotterdam in te schakelen die specialist is in deze wijken: Zo weet jij al welke woning te koop is, voordat andere woningzoekenden dit weten. Klanten waarderen onze lokale marktkennis, deskundigheid en service en begeleiding met een ruime 9.

3 lachende dames op een fiets.
Als je bij ons advies vraagt, vormen we samen een team. We ondersteunen je bij elke stap bij het kopen of verkopen van een huis.

 

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om een huis te kopen? Vraag dan vrijblijvend advies aan van onze onafhankelijke hypotheekadviseur

Wil je vrijblijvend hypotheekadvies? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan bij Edwin, onze onafhankelijke hypotheekadviseur. Samen met jou brengt hij je financiële mogelijkheden in kaart. Zodat ook jij een woning kunt kopen. Met eigen geld.