Lokkerbol woontips: Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Lokkerbol woontips: Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Heb je een bod uitgebracht op het huis van je dromen en ben je momenteel in onderhandeling? Of heeft de verkoper al voor jou als koper gekozen en kan de koopovereenkomst worden opgesteld? Dan is het goed om na te denken over de ontbindende voorwaarden, zodat je in bepaalde situaties nog onder de koop uit kunt. Bijna altijd worden er ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopovereenkomst: Maar wat zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden en hoe werkt het?

In dit artikel:

1. Wat zijn ontbindende voorwaarden?

2. Welke ontbindende voorwaarden zijn er?

  1. voorbehoud van financiering;
  2. voorbehoud bouwkundige keuring;
  3. voorbehoud verkoop eigen woning.

Dit artikel in 30 seconden

  • Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden waaronder je van de koop af kan zien.
  • Er zijn veel verschillende ontbindende voorwaarden. De 3 meest voorkomende zijn:
    • voorbehoud van financiering;
    • voorbehoud bouwkundige keuring;
    • voorbehoud verkoop eigen woning.
  • Vind je een huis kopen lastig? Een aankoopmakelaar ontlast je bij veel zaken: van de perfecte onderhandelingsstrategie tot opnemen van ontbindende voorwaarden in een koopovereenkomst.
  • Lokkerbol is een makelaar (Rotterdam) die gespecialiseerd is in de tofste wijken en buurten van de havenstad: klanten waarderen o.a. onze lokale marktkennis, kwaliteit en service met een ruime 9.
  • Wil je weten of je jouw droomwoning in de havenstad vindt? Neem dan snel contact op of neem rustig een kijkje bij ons aanbod van de gerste woningen in Rotterdam.

1. Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Het woord zelf zegt het eigenlijk al. Het zijn voorwaarden die de koper meeneemt in zijn bod om nog onder de koop uit te kunnen komen in bepaalde situaties. Die voorwaarden kunnen de koop ontbinden en beschermen dus de koper bij het kopen van een huis. Als je gaat bieden op het huis van je dromen is het vaak nog niet helemaal zeker dat je de financiering rond krijgt. Om ervoor te zorgen dat je dan niet met een huis opgescheept zit wat je niet kan betalen, neem je een voorbehoud van financiering op.

Ben je een starter? En koop je voor het eerst een huis? Lees dan ook dit artikel met 9 tips waar je op moet letten als een huis koopt.

2. Welke ontbindende voorwaarden zijn er?

Er zijn heel veel verschillende ontbindende voorwaarden. Maar we zullen hieronder de meest gebruikte voorwaarden benoemen en uitleggen.

De drie meest gebruikte ontbindende voorwaarden zijn:

  • voorbehoud van financiering;
  • voorbehoud bouwkundige keuring;
  • voorbehoud verkoop eigen woning.

Maar wat betekenen deze ontbindende voorwaarden? Dan gaan we je zo uitleggen. Maar nu je hier toch bent:

In deze tijden is het moeilijk om een huis te kopen. Vaak zijn huizen te duur. Of zijn er meerdere kapers op de kust. Je bent daarom geneigd om overhaastige beslissingen te maken bij het kopen van een huis.

Verder komen er bij het kopen van een huis veel vragen kijken:

  • Waar je moet je opletten bij een bezichtiging?
  • Wat is de perfecte onderhandelingsstrategie?
  • Luister je naar je hoofd, of naar je hart?

Een aankoopmakelaar helpt je de juiste beslissingen als je je eerste huis koopt:

  • Iemand helpt je met het uitbrengen van een bod, zodat je geld bespaart.
  • Geld dat je vervolgens kan investeren in je woning, zodat je het energiezuiniger maakt (en dus goedkoper om in te wonen).
  • Je weet precies waar je op moet letten bij een bezichtiging.
  • Je staat er nooit alleen voor: Er gaat bijvoorbeeld iemand met je mee die altijd goed voorbereid is als je een huis bekijkt.
  • Je hebt een voorsprong op andere woningzoekenden: Je weet al welke huizen te koop staan voordat ze op Funda komen: makelaars van Lokkerbol zijn namelijk gespecialiseerd in de gerste wijken van Rotterdam. Klanten geven een ruime 9 op lokale marktkennis, deskundigheid en expertise.

Klinkt dat goed? En lijkt het je wat om in de mooiste havenstad van Nederland (Rotterdam) te wonen? Stuur dan snel een bericht via Whatsapp of kijk eens bij de gerste woningen in Rotterdam.

En dan nu snel meer over ontbindende voorwaarden: of je laat je voorlichten door een aankoopmakelaar bij wat je het beste kunt doen als je een huis koopt. Aan jouw de keus…

2.1 Voorbehoud van financiering

Deze noemde ik hierboven al even. Als je nog niet zeker weet of je de financiering voro de woning rond krijgt is het verstandig om een voorbehoud van financiering op te nemen bij het uitbrengen van een bod. Dan kun je de koop dus nog ontbinden als de hypotheek niet wordt verstrekt. Vaak wordt er een termijn van ongeveer 6 tot 8 weken aangehouden waarin deze voorwaarde geldt.

In deze moeilijke tijd kan het verstandig zijn om een iets langere termijn aan te houden voor wat meer zekerheid als er vertraging is bij het aanvragen van de hypotheek.

Maar wat is dan het risico als je geen voorbehoud van financiering opneemt? Stel dat je de financiering niet rond krijgt, dan zit je nog wel gebonden aan de koopovereenkomst. Als je dan de woning echt niet kunt betalen kan de verkoper de koop ontbinden en moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom. Dat is een flink bedrag!

2.2 Voorbehoud bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is altijd goed: Vooral als het huis wat je wil kopen wat ouder is, dan kan het verstandig zijn om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Met een bouwkundige keuring kom je meer te weten over de technische staat van de woning. Je komt te weten welke werkzaamheden noodzakelijk zijn om de woning weer in goede staat te krijgen.

Als je dan een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opneemt, is het handig om daar een bedrag bij te noemen. Bijvoorbeeld maximaal € 5000,-. Blijkt nou uit de keuring dat de kosten hoger zijn dan het aangegeven bedrag, dan kan je de koop ontbinden. Als je ontbindende voorwaarde bouwtechnische keuring niet opneemt in de koopovereenkomst? Dan zit je aan de koop vast.

2.3 Voorbehoud verkoop eigen woning

Ben je aan het kijken naar een nieuwe woning, maar heb je je huidige woning nog niet verkocht? Dan kan het zo zijn dat je op een gegeven moment even met twee huizen komt te zitten. Op dubbele lasten zitten we niet te wachten toch? Wil je meer zekerheid? Overweeg dan om een voorbehoud af te spreken voor de verkoop van je eigen woning.

Je kunt bij dit voorbehoud ook nog een datum en bedrag noemen: Zeg dan bijvoorbeeld, onder voorbehoud van verkoop eigen woning voor 31 augustus 2020 voor een bedrag van minimaal €300.000,-. Als dat dan niet lukt, kun je de koop nog ontbinden. Het is overigens wel zo dat niet alle verkopers hiermee akkoord gaan, omdat de verkoper dan we een risico neemt.

Wil jij je huis verkopen? Of wil je graag advies over de verkoop van jouw woning? Neem dan contact op met ons en plan een geheel vrijblijvend verkoopgesprek!