Een overzicht: Kosten verkopen huis

Een overzicht: Kosten verkopen huis

Inleiding

Het verkopen van je huis is een spannende stap! Bij Lokkerbol Makelaardij in Rotterdam ben je aan het juiste adres. Met een verkoopmakelaar aan je zijde behaal je een hogere verkoopprijs en voorkom je juridische verrassingen. Vooral in een complexe woningmarkt als die van Rotterdam is een verkoopmakelaar essentieel.

Het is van cruciaal belang om goed voorbereid te zijn en volledig op de hoogte te zijn van alle kosten die komen kijken bij het verkopen van je woning. In dit artikel lichten wij graag toe welke kosten bij het verkopen van je huis komen kijken en hoe een verkoopproces er nou ongeveer uitziet.

1. De rol van de makelaar

Lokkerbol Makelaardij is geen traditionele makelaar, maar een écht Rotterdamse makelaar die al 25 jaar de meest gerse huizen in Rotterdam verkoopt. Iedere makelaar werkt anders, maar wat is nou onze specialisatie? De kenmerkende wijken die deze stad zo uniek maken: de Kop van Zuid, de Stadsdriehoek, de Veranda, Katendrecht, het Noordereiland en het Lloydkwartier. Met onze kennis en ervaring kennen we deze wijken als onze broekzak.

Maar wat maakt ons nou echt anders? Het zit ‘m in onze Rotterdamse hands-on mentaliteit en onze toewijding om jou te ontzorgen bij het nemen van een belangrijke beslissing in je leven: de verkoop van je huis. Of je nu uit je huidige woning groeit, kleiner wilt gaan wonen of juist op zoek bent naar meer ruimte voor een groeiend gezin, bij Lokkerbol Makelaardij zit je goed.

Onze ervaren verkoopmakelaars staan klaar om jou te begeleiden in dit spannende proces. Want laten we eerlijk zijn, je woning te koop zetten is één ding, maar het succesvol verkopen ervan is een vak apart. En dat vak beheersen wij tot in de puntjes.

Makelaar

2. Het verkoopproces

Waardebepaling en onderzoek

Als NVM-makelaar in Rotterdam starten we ons werk met de waardebepaling van je huis. We kijken naar de staat van het huis, de omgeving, recente verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in je buurt of straat, en de huidige marktomstandigheden in Rotterdam. Op basis hiervan stellen we een waarde vast.

Je huis verkoopklaar maken

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk, en dat is zeker ook van toepassing bij het verkopen van jouw huis. De presentatie van jouw woning nemen wij dan ook zeer serieus. Eerst komen we langs om je stylingadvies te geven. Dit helpt je om je huis verkoopklaar te maken en de ruimtes zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Tevens adviseren wij om achterstallig onderhoud en kleine reparaties aan te pakken, wat uiteindelijk resulteert in een hogere verkoopprijs. Achterstallig onderhoud kan een potentiële koper namelijk afschrikken en kan resulteren in lagere biedingen of zelfs het afhaken van geïnteresseerde partijen.

Verder schrijven we een pakkende verkooptekst voor je woning gericht op de doelgroep. We schakelen onze professionele fotograaf in voor het maken van fraaie foto’s van de woning, werken met 360 graden foto’s en 3D plattegronden. We maken een mooie presentatie en hangen uiteraard een verkoopbord op. Kortom, we gooien alles in de strijd om jouw huis op een onweerstaanbare manier te presenteren.

Woning te koop

Het moment is daar! Je woning gaat in de verkoop. We melden je huis aan op Funda en zorgen voor een aantrekkelijke hoofdfoto. Daarnaast promoten we de woning op sociale media en op onze eigen website. Doordat wij gespecialiseerd zijn in verschillende Rotterdamse wijken, hebben we diepgaande kennis van de lokale woningmarkt en een uitgebreid netwerk van woningzoekenden. Hier profiteer jij als verkoper van! Soms staan de kopers van je woning al in de rij voordat jouw woning nog op de markt komt.

Bezichtiging van je Rotterdamse woning

Nu wordt het echt spannend! De potentiële kopers melden zich voor je woning en het bezichtigingen plannen begint. De bezichtigingen gaan van start, en als NVM-makelaar nemen we dit uiterst serieus. De bezichtigingen kunnen de sleutel zijn tot het vinden van de koper van jouw woning. Wij zorgen voor een warm welkom, een goede uitleg en passen onze kennis toe om elke vraag te beantwoorden. Na elke bezichtiging zal de makelaar feedback geven over hoe het is verlopen en of de potentiële kopers mogelijk interesse hebben om een bod uit te brengen op jouw huis.

Woning verkocht!

Er zijn één of meerdere geïnteresseerden in jouw woning die een voorstel doen. De onderhandelingen beginnen! Je verkoopmakelaar contacteert en adviseert je, doet de onderhandelingen namens jou en wijst je op mogelijkheden, opties of eventuele problemen.

Het is altijd aan jou of je op een voorstel in wilt gaan. Wij onderhouden het contact met de kopers voor je. Komt het tot een deal, dan maken wij het koopcontract op en zorgen dat deze door beide partijen ondertekend wordt.

Gelukt? Gefeliciteerd! Uiteraard zorgen wij ervoor dat het verdere proces en de overdracht ook vlekkeloos verlopen.

Woning verkocht

3. Verplichte documenten en certificaten

Het energielabel

Als je je huis online te koop zet, moet het een definitief energielabel hebben. Uiteraard helpen wij je met het aanvragen van een energielabel. Vroeger kon je dit gemakkelijk online regelen voor een paar tientjes, maar nu is het proces veranderd: er moet een energieleverancier bij je thuis langskomen om het energielabel vast te stellen. Gelukkig rekenen ze hier geen duizenden euro’s voor, maar je kunt verwachten dat de kosten voor het vaststellen van een energielabel ergens tussen de € 250,- en € 500,- liggen.

Vragenlijsten

Bij het verkopen van je woning zijn vragenlijsten een essentieel onderdeel. Deze formulieren geven potentiële kopers belangrijke informatie over de woning, zoals eventuele gebreken, renovaties en de staat van onderhoud. Het invullen ervan kan wat tijd kosten, maar het is een belangrijke stap om potentiële kopers een duidelijk beeld te geven van wat ze kunnen verwachten. Zorg ervoor dat je deze vragenlijsten nauwkeurig en volledig invult om een soepele verkoopprocedure te garanderen.

VVE-stukken

Bij het verkopen van je woning zijn ook de VvE (Vereniging van Eigenaren) stukken van groot belang. Deze documenten geven potentiële kopers inzicht in de financiële gezondheid van de VvE, eventuele lopende of geplande onderhoudswerkzaamheden en de hoogte van de servicekosten. Het aanleveren van deze stukken kan helpen om het vertrouwen van kopers te winnen en een soepele verkoopprocedure te bevorderen.

4. Kosten verkoop huis

Courtage

Courtage, ook wel eens makelaarskosten genoemd, is de vergoeding die een makelaar ontvangt voor zijn diensten bij de verkoop van een woning. Het is meestal een percentage over de uiteindelijk gerealiseerde koopsom. Bij het inschakelen van een makelaar voor de verkoop van je woning, is het belangrijk om te weten dat de courtage verschilt per makelaar. Elk makelaarskantoor hanteert zijn eigen tarieven en voorwaarden. Lokale marktomstandigheden, de waarde van je woning en de diensten die de makelaar aanbiedt, kunnen allemaal invloed hebben op de hoogte van de courtage. Wil jij ontdekken wat de mogelijkheden zijn om jouw huis in Rotterdam te verkopen? Dan komen we graag met je in contact. We leggen je alles uit over het verkoopproces en wat wij als jouw verkoopmakelaar in Rotterdam hierin voor jou kunnen betekenen! Huis verkopen? Lokkerbol Makelaardij regelt het voor je!

Bijkomende kosten

Mediapakket

Naast de courtage zijn, kan de makelaar ook kosten rekenen voor het mediapakket. Dit pakket kan verschillende elementen bevatten zoals professionele woningfotografie, videografie, 360-graden foto’s, plattegronden en advertenties op bijvoorbeeld Funda en social media. Een goed mediapakket is erg belangrijk voor de zichtbaarheid en kan de aantrekkelijkheid van je woning vergroten, wat kan leiden tot een snellere verkoop en mogelijk zelfs een hogere verkoopprijs.

Notariskosten

Bij de notaris komen er voor jou als verkoper nog enkele kosten om de hoek kijken. Er kunnen kosten zijn voor het doorhalen van je hypotheek, ook wel bekend als royementskosten. Deze kosten komen voort uit het proces van het verwijderen van de hypotheekrechten uit het kadaster, waardoor de nieuwe eigenaar van het pand vrij is van eventuele hypotheekverplichtingen die jij als verkoper had.

Kosten koper

Dit zijn de kosten die bovenop de koopprijs komen en omvatten onder andere de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de leveringsakte. De kosten koper komen voor rekening van de koper.

Overige verkoopkosten

Een blik op de extra kosten die kunnen opduiken tijdens het verkoopproces:

 • Energielabel: Zoals eerder besproken, moet je een definitief energielabel hebben om je woning te kunnen verkopen. De kosten hiervoor liggen tussen de € 250,- en € 500,-.
 • Taxatiekosten: Als je een nieuwe woning koopt, kan het zijn dat je huidige woning getaxeerd moet worden om de waarde te bepalen voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een hypotheek. De kosten voor een taxatie liggen meestal tussen de € 400,- en € 800,-.
 • Verkoopklaar maken: Eventuele kosten voor het opknappen van je woning, zoals schilderwerk, reparaties of het inhuren van een stylist, kunnen variëren afhankelijk van de benodigde werkzaamheden.

Kosten verkopen huis

5. Conclusie

Het verkopen van je woning brengt verschillende kosten met zich mee waar je rekening mee moet houden. Naast de courtage voor de makelaar, zijn er aanvullende kosten zoals het mediapakket en notariskosten. Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van al deze kosten om een realistisch beeld te krijgen van wat je kunt verwachten. Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste kostenposten:

 1. Courtage: De vergoeding voor de makelaar, meestal een percentage van de verkoopprijs.
 2. Mediapakket: Kosten voor professionele fotografie, video’s, plattegronden en advertenties.
 3. Notariskosten: Kosten voor het doorhalen van de hypotheek en eventuele andere juridische kosten.
 4. Energielabel: Verplichte kosten voor het verkrijgen van een definitief energielabel.
 5. Taxatiekosten: Eventuele kosten voor een taxatie van je woning.
 6. Verkoopklaar maken: Kosten voor opknapwerkzaamheden, reparaties en styling.

Bij Lokkerbol Makelaardij staan we klaar om je te begeleiden in dit proces en je te helpen bij het behalen van een succesvolle verkoop van je huis. Onze ervaring en diepgaande kennis van de Rotterdamse woningmarkt zorgen ervoor dat we je optimaal kunnen ondersteunen. Of je nu op zoek bent naar je nieuwe droomhuis of je Lokkerbol wenst in te schakelen voor de verkoop van je huis, wij staan voor je klaar.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis waardebepaling en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Extra aandachtspunten bij de verkoop van je huis

Naast de bovengenoemde kosten en stappen, zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten die het vermelden waard zijn om een succesvol verkoopproces te waarborgen.

1. Juridische aspecten

Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van de juridische aspecten rondom de verkoop van je woning. Dit omvat onder andere de koopovereenkomst, de ontbindende voorwaarden en de rechten en plichten van zowel koper als verkoper. Een goede makelaar zal je hier volledig in begeleiden en ervoor zorgen dat alle documenten correct en tijdig worden opgesteld.

2. Communicatie met kopers

Heldere en open communicatie met potentiële kopers is cruciaal. Dit begint al bij de eerste bezichtiging en loopt door tot aan de overdracht bij de notaris. Een professionele makelaar kan hierbij een belangrijke rol spelen door als tussenpersoon te fungeren en ervoor te zorgen dat alle communicatie soepel verloopt.

3. Voorbereiding op de overdracht

De overdracht van je woning bij de notaris is het sluitstuk van het verkoopproces. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en alle benodigde documenten bij de hand hebt. Dit omvat onder andere het eigendomsbewijs, eventuele garantiebewijzen, de lijst van roerende zaken en de antwoorden op de vragenlijsten. Een goede voorbereiding voorkomt onnodige vertragingen en zorgt voor een soepele afhandeling.

Waarom kiezen voor Lokkerbol Makelaardij?

Er zijn talloze redenen waarom Lokkerbol Makelaardij de beste keuze is voor de verkoop van je woning in Rotterdam:

 • Ervaring en expertise: Met meer dan 25 jaar ervaring kennen we de Rotterdamse woningmarkt door en door.
 • Persoonlijke aanpak: We bieden maatwerk en persoonlijke begeleiding gedurende het gehele verkoopproces.
 • Lokale kennis: Onze diepgaande kennis van de verschillende wijken in Rotterdam zorgt ervoor dat we je woning optimaal kunnen positioneren.
 • Uitgebreid netwerk: Dankzij ons uitgebreide netwerk kunnen we snel de juiste kopers vinden voor jouw woning.
 • Transparantie en betrouwbaarheid: We werken altijd transparant en betrouwbaar, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Het verkopen van je huis kan een complex en stressvol proces zijn, maar met de juiste begeleiding en voorbereiding kan het ook een spannende en lonende ervaring zijn. We hopen dat dit artikel je een duidelijk overzicht heeft gegeven van de kosten en stappen die komen kijken bij de verkoop van je woning. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder op weg naar een succesvolle verkoop!