Erfpacht in Rotterdam

Erfpacht in Rotterdam

Erfpacht in Rotterdam: wat je moet weten!

Als je in Rotterdam ooit een huis hebt gekocht of overweegt er een te kopen, is de term ‘erfpacht’ waarschijnlijk al eens voorbijgekomen. Maar wat houdt erfpacht eigenlijk in en waarom is het relevant? In deze blog vertellen we wat meer over erfpacht in Rotterdam. We hopen dat we je daarmee helpen om een beter begrip te krijgen!

Wat is erfpacht?

Erfpacht is een speciale vorm van grondgebruik waarbij je geen eigenaar van de grond bent, maar wel het recht hebt om een woning of gebouw op die grond te hebben. De grondeigenaar behoudt de eigendom van de grond, terwijl jij het recht hebt om de grond te gebruiken voor een bepaalde periode. Dit gebruik wordt vastgelegd in een erfpachtovereenkomst.

In Rotterdam is erfpacht best veel gebruikt. Het systeem van erfpacht is ontstaan om de prijs van nieuwbouw koopwoningen te drukken. Zo konden ook mensen met een lager inkomen een huis kopen. Je hoeft bij erfpacht immers de grond onder je huis niet te kopen. Iedereen kan een stuk grond dat hij bezit in erfpacht uitgeven. Vaak is het de gemeente die de grond in erfpacht uitgeeft. Maar ook woningcorporaties, hoogheemraadschappen en recreatieschappen geven grond in erfpacht uit. In deze blog richten wij ons specifiek op de erfpacht situatie van de gemeente Rotterdam. 

Hoe werkt erfpacht in Rotterdam?

De erfpachtvoorwaarden variëren per gemeente. De gemeente heeft in de loop van de jaren de erfpachtvoorwaarden regelmatig aangepast. Kijk dus goed welke versie voor jou van toepassing is. Hier zijn enkele belangrijke punten die goed zijn om te begrijpen:

  1. Erfpachtperiode: De erfpachtperiode is de periode waarin je het recht hebt om de grond te gebruiken. Deze periode kan variëren. In Rotterdam is de duur van de erfpacht vaak voor 50, 75 of 99 jaar. Na afloop van deze periode kan het contract worden verlengd, soms tegen nieuwe voorwaarden en prijzen. Ook kan het zijn dat de gemeente niet meer wil verlengen. Dan moet de gemeente betalen voor het huis dat op de grond is gebouwd. 
  2. Erfpachtcanon: De erfpachtcanon is de vergoeding die je betaalt voor het gebruik van de grond. Vaak is de erfpacht voor langere tijd afgekocht. Als de canon niet is afgekocht moet je periodiek aan de gemeente betalen. Het bedrag dat je als canon betaald is fiscaal aftrekbaar, dat scheelt!
  3. Erfpachtvoorwaarden: De voorwaarden van de erfpachtovereenkomst kunnen verschillen, dus het is belangrijk om deze voorwaarden zorgvuldig te lezen voor je een woning koopt. De voorwaarden kunnen betrekking hebben op zaken als erfpachtcanon, herzieningstermijnen en de afloop.
  4. Optie tot afkopen: Vaak is de erfpacht voor een bepaalde periode of de gehele duur van de erfpacht afgekocht. Na de koop is er in veel gevallen de mogelijkheid om de erfpachtcanon af te kopen voor de resterende erfpachtperiode. Dit kan een interessante optie zijn als je meer zekerheid wilt over de kosten op lange termijn.

Tips voor erfpacht in Rotterdam

Als je overweegt om een woning met erfpacht in Rotterdam te kopen, zijn hier enkele tips:

  1. Lees de erfpachtovereenkomst grondig door: Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de erfpachtovereenkomst begrijpt voordat je een beslissing neemt. Heb je vragen? Raadpleeg een deskundige. Dat kan bijvoorbeeld een gespecialiseerde jurist of je makelaar zijn. Ook vind je op de site van de gemeente Rotterdam meer informatie: https://www.rotterdam.nl/erfpacht.
  2. Bereken je kosten op lange termijn: Houd rekening met de toekomstige kosten van erfpachtcanon en overweeg of het afkopen van de erfpachtcanon voor jou een goede optie is. Vraag de gemeente of het voor jouw huis mogelijk is en wat kost.
  3. In Rotterdam is erfpacht een gebruikelijke manier van grondgebruik, het is essentieel om de voorwaarden te begrijpen en de mogelijke impact ervan op je financiën en eigendomsrechten te overwegen voordat je een beslissing neemt. Met de juiste kennis en voorbereiding kun je met een gerust hart een huis met erfpacht in Rotterdam kopen. 

Overweeg je een huis te kopen in Rotterdam? Met bijna een kwarteeuw aan ervaring op de Rotterdamse vastgoedmarkt helpen wij je graag. Lokkerbol Makelaardij is thuis in Rotterdam!